Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos’ta kaybolan ve 8 Eylül’de cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran’ın ölümüne ilişkin soruşturmada, 12 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan Narin’in annesi Yüksel Güran, ağabeyi Enes Güran, amcası Salim Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar’ın dosyası ayrılarak iddianame hazırlandı. "Çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan yargılanan sanıkların ilk duruşmaları 7-9 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti.
Çelişkili ifadeleri dikkat çekti
Üç gün süren duruşmalarda, sanıklar ve tanıklar arasındaki çelişkiler dikkat çekti. Sanıkların çapraz sorgularında bazı ifadelerini reddettikleri ve mahkeme başkanının sorularına "bilmiyorum, hatırlamıyorum" şeklinde yanıt verdikleri görüldü. Diyarbakır Barosu Narin Güran Cinayeti Dosyası Takip Komisyonu’ndan avukatlar, duruşmada edindikleri izlenimlere dayanarak olay örgüsü, Narin’in kaybolma ve arama sürecine dair ciddi çelişkilerin açıklanmadığını belirtti.
"Yapay husumet algısı yaratılmak isteniyor"
Sanıklar arasında Narin’in öldürülme sebebine dair husumet iddiaları ortaya atıldı. Güran ailesi, Narin’i komşuları Nevzat Bahtiyar’ın öldürdüğünü iddia etti. Ancak avukatlar, bu iddiaların olay sonrası yaratılmış bir algı olduğu görüşünde. Güran ailesi içindeki tanıkların da çelişkili ifadeler vermesi, bu iddianın inandırıcılığını sorgulattı.
"Sahipsiz bırakmayacağız"
Amed Barosu’ndan avukatlar, bu dosyada sonuna kadar aktif şekilde yer alacaklarını belirtti. Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Derya Yıldırım, sanıkların ifadelerindeki agresif tavırları ve “hatırlamıyorum, bilmiyorum” gibi cevaplarını eleştirerek köyde işlenen bu cinayetten kimsenin haberdar olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ifade etti.
"Takipçisi olacağız"
Yıldırım, Narin’in ölümünden sonra mezarına konulan sembollerle devam eden vahşete dikkat çekerek Amed Barosu olarak maddi gerçeği ortaya çıkarmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.