Gözler tarih sayfalarında dolaştığında, bazı isimlerin ön plana çıktığına şahit olursunuz. Necmettin Erbakan, Türk siyasi arenası için öyle bir isimdir. Ancak kimileri için sadece bir isimden öte, bir dönemin simgesi, bir fikrin öncüsüdür. "Necmettin Erbakan kimdir?" sorusu, onun hayatına ve siyasi mirasına olan merakı ateşler. Necmettin Erbakan kimdir? ve Necmettin Erbakan ne zaman öldü? Türk siyasetinin kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen Erbakan'ın ölümü ise sadece bir yaşamın sonu değil, bir dönemin sonu olarak da yorumlanır. Peki, kimdir bu merak uyandıran isim? Ve ne zaman veda etti aramızdan? İşte detaylar...

Necmettin Erbakan kimdir?

Türk yüksek makine mühendisi, akademisyen, ve Millî Görüş ideolojisinin öncüsü Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926'da Sinop'ta dünyaya geldi. Türkiye'nin siyasi sahnesinde önemli bir yere sahip olan Erbakan, siyasete Bülent Ecevit liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ile kurulan koalisyon hükümetinde başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olarak adım attı.

1974'te yaşanan Genel Affı ve Kıbrıs Harekâtı'nda destek vermesiyle dikkat çeken Erbakan, daha sonra 1996'da başbakanlık koltuğuna oturdu. Ancak, 28 Şubat sürecinde istifa etmek zorunda kaldı ve partisi kapatılarak kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirildi. Ayrıca, Kayıp Trilyon Davası'nda 2 yıl 4 ay hapis cezası aldı.

Erbakan'ın kökleri, Sinop'ta görev yapan kadı vekili Mehmet Sabri Bey ile Kamer Hanım'a dayanmaktadır. İlköğrenimini Kayseri'de başlayan Erbakan, orta tahsilini Trabzon'da tamamladıktan sonra İstanbul Erkek Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. Üniversite eğitimine başlamadan önce askerlik hizmetini tamamlayan Erbakan, 1948'de İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden mezun oldu.

Eğitimine Almanya'da devam eden Erbakan, doktorasını RWTH Aachen'de tamamladı. Ardından Deutz AG motor fabrikasında çalıştı ve Alman ordusu için araştırma yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra 1954'te İTÜ'de doçent unvanını aldı ve Türkiye'de ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu.

Siyasi kariyeri boyunca Anadolu'nun tüccar ve küçük sanayicilerini savunan Erbakan, 25 Mayıs 1969'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği genel başkanı seçildi. Ancak, Adalet Partisi hükümetinin seçimleri iptal etmesiyle 1969'da başkanlık görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

Necmettin Erbakan, sadece siyasi arenada değil, akademik ve endüstriyel alanda da önemli izler bırakan bir isim olarak Türk toplumunda unutulmaz bir yere sahip olmaya devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ