Türkiye’de yaşlı nüfusun artmasıyla kanser vakalarının da yükseldiğini ifade eden Dr. Zengin, 70 yaş üstü erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 olduğunu belirtti. “Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte prostat kanseri vakalarının hızla artması bekleniyor,” diyen Zengin, şu an için fırtına öncesi sessizliğin yaşandığını, ancak taramaların hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Prostatın, erkek üreme sisteminde önemli bir salgı organı olduğunu ve yaş ilerledikçe büyüdüğünü dile getiren Dr. Zengin, bu büyümenin idrar yaparken zorlanmaya yol açabileceğini belirtti. İyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen benign prostat hiperplazisinin ilaç veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebileceğini söyleyen Zengin, asıl korkulan durumun prostat kanseri gelişimi olduğunu vurguladı.

Prostat kanserinin çoğunlukla yavaş ilerleyen bir tür olduğuna dikkat çeken Dr. Zengin, hastalığın geç fark edilmesi durumunda ölümcül olabileceğini ifade etti. Erken teşhisin önemine değinen Zengin, kanserin organa sınırlı kaldığı evrede tespit edilmesi halinde cerrahi müdahaleyle hastalıktan tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.

Ailede prostat kanseri öyküsü olanların 45, olmayanların ise 50 yaşından itibaren düzenli prostat taramaları yaptırması gerektiğini söyleyen Zengin, PSA testi ile tarama yapılabileceğini, şüpheli durumlarda ise MRI ve biyopsi ile kesin tanı konulabileceğini kaydetti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu