Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin yaz tatili boyunca ihmal edilen beslenme düzenine geri dönme zamanı geldi. Uzmanlar, sağlıklı ve düzenli beslenmenin, öğrencilerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini desteklediğini ve okul başarılarına katkı sağladığını vurguluyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, özellikle evde hazırlanmış yiyeceklerin beslenme çantasında yer alması gerektiğine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Uzel, okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin önemine değinerek, “Çocukların sağlıklı gelişimleri için dört ana besin grubundan yeterli miktarda gıda tüketmeleri şart. Özellikle protein alımının yeterli olması, sağlıklı büyüme açısından büyük önem taşıyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre, 7-8 yaş grubundaki çocuklarda obezite oranının yüzde 10 civarında olduğunu hatırlatan Uzel, sağlıklı beslenmenin okul döneminde daha da önemli hale geldiğini ifade etti.

BESLENME OKUL SAATLERİNE GÖRE DÜZENLENMELİ

Uzel, öğrencilerin günlük beslenme düzenlerinin okul saatlerine uygun şekilde planlanması gerektiğini belirterek, “Ara öğünler ihmal edilmemeli ve beslenme çantalarına hazır gıdalar yerine evde hazırlanan besinler konulmalı. Ayrıca çantada mutlaka su bulundurulmalı” diye konuştu. Uzel, besin değeri yüksek ve kolay taşınabilir yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle kuruyemişler ve kuru meyvelerin çocuğun enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Beslenme çantasında dört ana besin grubuna yer verilmesinin önemine dikkat çeken Uzel, haşlanmış yumurta gibi protein açısından zengin gıdaların uzun süre tokluk hissi sağladığını belirtti. Ayrıca süt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerinin uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesinin, çocukların sağlıklı beslenmesi açısından kritik olduğunu ifade etti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu