Güncel

Perge Antik Kenti'ndeki Kestros Çeşmesi, 1800 yıl sonra yeniden su akıtmaya başladı

Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alan Perge Antik Kenti’nde, yaklaşık 1800 yıl önce İmparator Hadrianus tarafından inşa edilen tarihi Kestros Çeşmesi, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden su akıtmaya başladı. Antik kentteki bu önemli yapının yeniden hayat bulması, bölgenin tarihî değerine olan ilgiyi artıracak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği proje ile, su kaynağını Kestros Nehri’nden alan çeşme, günümüzde turistlere geçmişin izlerini yaşatma fırsatı sunuyor

Abone Ol

Antalya'nın Aksu ilçesinde yer alan ve milattan sonra 2. yüzyılda İmparator Hadrianus tarafından inşa edildiği bilinen Perge Antik Kenti'ndeki tarihi Kestros Çeşmesi, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yeniden su akıtmaya başladı.

Perge Antik Kenti, Pamfilya bölgesinin eski başkenti olarak biliniyor ve aynı zamanda Anadolu'daki en düzenli Roma dönemi kentlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Kent, 1946'dan bu yana süren kazı çalışmaları ile arkeolojik olarak gün yüzüne çıkarılmaya devam ediliyor. Ayrıca mermer heykeltıraşlıkları ile ünlü olan Perge, 2009 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle yaklaşık iki yıl önce başlatılan restorasyon ve su akıtma çalışmaları sonucunda, Kestros Çeşmesi'nin 1800 yıl sonra tekrar su akıtması sağlandı. Çeşme, Antik Perge'de şehri besleyen Kestros Nehri'nden (günümüzdeki adıyla Aksu Çayı) alınan suyu şehrin merkezine taşıyan bir yapıya sahip. Çeşme üzerindeki tanrı figürü ise, bu nehrin tanrısı Kestros'u simgeliyor.

“Kestros Çeşmesi 1800 Yıl Sonra Yeniden Su Akıtıyor”

Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Dönmez, kazı çalışmalarının 1946'dan bu yana devam ettiğini ve bu süreçte kentin pek çok önemli yapısının ortaya çıkarıldığını belirtti. Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceği Miras Projesi" çerçevesinde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bu bağlamda özellikle 2022 yılında İl Kültür Müdürlüğümüz ve Antalya Müzesinin destek ve teşvikleriyle başladığımız Kestros Çeşmesi'ndeki su akıtma çalışmaları Bakanlığımızın bu sene bizlere sağladığı ödenekler sayesinde nihayetinde sonucuna ulaştı ve Kestrop Çeşmesi 1800 yıl sonra yeniden suyuna kavuştu."

"İlk Etapta 100 Metrelik Bölüm Restorasyon Edildi"

Dönmez, Kestros Çeşmesi'nin yalnızca 100 metrelik kısmında restorasyon ve konservasyon çalışmalarının tamamlandığını belirterek, çeşmenin suyun kaynağını aldığı Kestros Nehri'nden alınan suyun, 700 metre uzunluğunda bir kanaldan aktığını ve bu alanda yapılan ilk restorasyonla suyun tekrar akmaya başladığını ifade etti. Ayrıca, ilk aşamada sadece mevcut malzemeler üzerinden bakım ve onarım yapıldığını söyledi.

"İkinci ve Üçüncü Aşamalarla Tam Restorasyon Hedefleniyor"

Dr. Dönmez, "Çeşmenin aslında en önemli özelliği gördüğünüz gibi çeşmenin oluğundan akan su ilk önce bir havuzda toplanıyor. Ardından da yaklaşık 700 metre uzunluğunda bir kanaldan güneye doğru akıyor. Biz bugün tabii ki çalışmaların ilk etabında yalnızca kavşağa kadar olan bölümünü 100 metrelik bir bölümünü yeniden yaptık onarım ve konservasyon çalışmalarıyla sağlamlaştırdık. Çeşmeyi o yöne doğru akıtmayı başardık. Evet çeşmedeki ilk çalışmalarımız orijinal malzeme üzerinden ilerledi. Var olan malzemeler üzerinde sadece bakım onarım çalışmaları yaptık. Bu çalışmaların sonunda da çeşme akmaya başladı. Suyu yine döneminde olduğu gibi aynı kaynaktan alıyoruz. Buradaki ikinci etaptaki hedefimiz de çeşmenin bütüncül bir restorasyonunu yapmak. Kazılarda ortaya çıkaracağımız yeni mimari bulgularla çeşmenin üçüncü aşama restorasyonunu yapmayı ve bu alanı bütünüyle sergilemeyi planlıyoruz." dedi.

Kestros Çeşmesi'nin yeniden su akıtmaya başlamasıyla birlikte, Perge Antik Kenti'nin turistik ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.