Plaza de Mayo annelerinden biri olan Nora Morales de Cortiñas'ın vefatı, Arjantin ve tüm dünya için büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor. Cortiñas, sadece Plaza de Mayo'nun sembolik annelerinden biri değil, aynı zamanda insan hakları mücadelesinin önde gelen isimlerinden biriydi. Peki, Nora Cortiñas kimdir ve neden öldü? Detaylara ulaşmak için okumaya devam edin...
Nora Cortiñas vefat mı etti?
Arjantin'in askeri diktatörlük döneminde kaybolan en az 30 bin kişinin akıbetini sorgulayan Plaza de Mayo Anneleri'nin kurucularından biri olan Nora Morales de Cortiñas, 94 yaşında vefat etti. Türkiye'de Cumartesi Anneleri'ne ilham kaynağı olan Mayıs Meydanı Anneleri'nin eş kurucusu olan Cortiñas, 17 Mayıs'ta geçirdiği fıtık ameliyatından sonra yaşadığı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.
Cortiñas, Arjantin'deki askeri diktatörlük döneminde oğlu Gustavo'nun 15 Mayıs 1977'de kaybolmasının ardından Mayıs Meydanı Anneleri'nin kurucularından biri olarak biliniyordu. Ülkesinde "Norita" olarak tanınan Cortiñas, sadece oğlunun değil, aynı zamanda ülkede kaybolan diğer 30 binden fazla kişinin akıbetini sormakla kalmayıp, kürtaj hakkı, polis şiddeti, cinsiyet temelli şiddet gibi konularda da mücadele etti. Peronist Adalet Partisi'nin bir üyesi olan Cortiñas, Buenos Aires Üniversitesi'nde "Ekonomik Güç ve İnsan Hakları" dersleri veren bir sosyal psikologdu.
Nora Morales de Cortiñas, sadece Arjantin için değil, dünya genelinde insan hakları mücadelesine katkı sağlayan önemli bir figür olarak anılacak.
Plaza de Mayo'nun kurucu annelerinden Nora Morales de Cortiñas'ın vefatı, Cumartesi Anneleri tarafından başsağlığı mesajıyla onurlandırıldı.
Cumartesi Anneleri, geçmişte kendi mücadeleleri için Türkiye'ye de gelmiş olan Cortiñas için bir başsağlığı mesajı paylaştı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Nora Annemizi kaybettik, çok üzgünüz."
94 yaşında hayatını kaybeden Cortiñas, 1977'de Buenos Aires/Castelar kentinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen oğlu Gustavo'u aramakla kalmadı, dünyadaki kayıp yakınlarıyla dayanışmayı da mücadelesinin bir parçası haline getirdi.