Osmanlı İmparatorluğu'nun kahraman komutanı Gazi Osman Paşa'nın kim olduğu, kullanıcıların yoğun ilgisini çekiyor. Özellikle Plevne Savunması'ndaki üstün liderliği ile tanınan Gazi Osman Paşa, cesareti ve stratejik zekası ile Osmanlı tarihine damgasını vurdu. Plevne kahramanı kim? Gazi Osman Paşa kimdir? Detaylar haberimizde...
Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa kimdir?
Osman Nuri Paşa, Osmanlı Ordusu'nda görev yapmış ve birçok savaşta üstün başarılar elde etmiş bir askerdir. Plevne Muharebeleri'ndeki başarılı savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanı ile onurlandırılmış ve günümüzde Gazi Osman Paşa olarak tanınmaktadır.
1832 yılında Tokat'ta Yağcıoğulları ailesinin bir ferdi olarak doğan Osman Paşa'nın babası Mehmet Efendi, annesi ise Şakire Hatun'dur. Beşiktaş Askerî Rüştiyesi'nde beş yıl eğitim gördükten sonra, 1845-1849 yılları arasında Kuleli Askerî İdâdîsi’nde eğitimine devam etti. Buradan mezun olduktan sonra Kara Harp Okulu’nda dört yıl eğitim aldı ve okulu mülâzım-ı sânî (teğmen) rütbesiyle ikinci sırada bitirdi. Harp Akademisi’ne katılan Osman Nuri Paşa, Kırım Savaşı'nın başlaması üzerine Rumeli’ye tayin edildi. Tuna cephesinde dört yıl görev yaptı ve savaş sonunda yüzbaşı rütbesine yükseldi. 1857'de İstanbul’a döndü ve Harp Akademisi’ni tamamlayarak kolağası rütbesine terfi etti.
Askerî Kariyeri
Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti'nde görev yaptığı dönemde, Osmanlı Devleti'nin nüfus sayımı ve kadastro haritasının hazırlanması görevinde Bursa'da askerî temsilci olarak görevlendirildi. 1861 yılında Teselya, Yenişehir ve Cebel-i Lübnan'da görev yaptı. Girit İsyanı'nın başlaması üzerine Girit'e tayin edildi ve 1866'da Müşir Ömer Lütfi Paşa'nın takdirini kazanarak miralay rütbesine terfi etti.
Yükselişi
Yemen'e gönderilen Osman Paşa, burada gösterdiği başarıların ardından 1875'te Rumeli'deki 5. Ordu'ya bağlı Manastır Fırka Komutanlığı'na tayin edildi ve ferik rütbesine terfi etti. 1876-1877 Osmanlı-Sırp Savaşı sırasında Vidin Komutanlığı'na atandı ve İzver tepelerini ile Zayçar kasabasını ele geçirdi. Sırp Ordusu'nun geri çekilmesi üzerine Belgrad yönünde harekâta devam etti, ancak Serasker'in emri ile durdu.
Plevne Savunması
Osman Paşa'nın en büyük başarısı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki Plevne Savunması oldu. 145 günlük savunmanın ardından kuşatmayı yarmak amacıyla giriştiği harekât sırasında yaralandı ve esir düştü. Rus Çarı II. Aleksandr tarafından teselli edilerek kahramanlığı takdir edildi. Esaret dönemi boyunca Bugot, Bükreş, Harkof ve Saint Petersburg'da bulundu ve Rus Çarı tarafından kendisine çifte kartal nişanı verildi.
Saray'daki Hizmetleri
1878 yılında II. Abdülhamid tarafından Gazi unvanı verilerek, Müşir rütbesine terfi ettirildi ve Hassa Müşirliği'ne getirildi. Üç dönem seraskerlik yaptı ve 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı sırasında başmüfettiş olarak görevlendirildi. Hayatının son dönemlerinde Mabeyn Müşiri olarak da hizmet verdi.
Ölümü ve Hatırası
5 Nisan 1900'de 68 yaşında vefat eden Osman Paşa, Fatih Camii avlusuna defnedildi. Adına birçok yapıt ve kurum inşa edilmiştir. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Stadyumu gibi yapılar, Osman Paşa'nın hatırasını yaşatmak için isimlendirilmiştir. Ayrıca, İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesi ve Tokat'ın Gaziosmanpaşa kasabası da adını Osman Paşa'dan almaktadı