Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Yüksel Doğan, sigara ve tütün ürünlerinin vücuttaki tüm organlara zarar verdiğini bildirdi. ABD'de her yıl 480 bin kişinin sigara sebebiyle yaşamını yitirdiğini ve sigara içenlerin yaşam süresinin ortalama 6 yıl daha az olduğunu belirtti. Prof. Dr. Doğan, sadece sigaranın değil, puro, cigarillos, nargile, dumansız tütün, toz tütün ve e-sigaranın da ölüm oranlarındaki artışta büyük etkisi olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Doğan, tütün dumanındaki çeşitli kimyasalların kanserojen etkisinin kanser ölümlerinin %30'unu oluşturduğunu açıkladı. Sigara içenler arasında kanserden ölüm oranlarının sigara içmeyenlere göre iki kat, aşırı sigara içenlerin ise dört kat daha yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca, sigara içmenin akciğer kanseri riskini 5 ila 10 kat artırdığını ve diğer organlarda da kanser riskini artırdığını belirtti.
Prof. Dr. Doğan, sigara içmenin kalp hastalıkları riskini artırdığını da dile getirdi. Sigara kaynaklı ölümlerin %40'ından kardiyovasküler hastalıkların sorumlu olduğunu ve kalp krizinin önde gelen nedeni olan koroner kalp hastalığına yol açtığını söyledi. Hamilelik döneminde sigara içmenin düşük doğum, erken doğum ve plasenta sorunları gibi riskleri artırdığına da değindi. Son 40 yılda sigara kullanımında azalma görülse de diğer tütün ürünlerinin gençler arasında arttığını belirtti.