Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Esin Korkut, Kurban Bayramı'nda artan et tüketimiyle birlikte hazımsızlık, gaz sıkışması, kabızlık ve şişkinlik şikayetlerinin önlenmesi için önerilerde bulundu. Prof. Dr. Korkut, kurban etinin kesildikten sonra hemen tüketilmemesi gerektiğini belirterek, "Et yumuşaması ve sindiriminin kolaylaşması için 24 saat buzdolabında dinlendirilmeli. Taze et buzdolabında en fazla bir gün saklanmalı, uzun süre saklanacak etler ise küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş etler buzdolabının alt kısmında çözdürülmeli ve çözdürüldükten sonra hemen tüketilmelidir" dedi.

Kırmızı etin sindirimi açısından öğle saatlerinde tüketilmesinin daha uygun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Korkut, "Gün içinde birden fazla kez et tüketmek sindirim sistemini olumsuz etkiler. Ortalama bir insanın günlük 50-100 gram et tüketmesi yeterlidir. Etin yanında bol sebze ve tahıl tüketmek, hem lezzet hem de sağlık açısından fayda sağlar. Etleri fırınlanmış, ızgara veya haşlama olarak pişirmek, sindirimi kolaylaştırır ve vitamin kaybını önler" şeklinde konuştu.

1200X627 Kurban Eti Kesildikten Kac Saat Sonra Yenir Nasil Dinlendirilir Kurban Eti

Prof. Dr. Korkut, etin iyi bir protein kaynağı olmasına rağmen yağ ve kolesterol de içerdiğine dikkat çekerek, "Et kendi yağında pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemelidir. Mangalda pişirilen etlerin kömürden 15 cm uzakta tutulması, kanserojen madde oluşumunu engeller. Sakatatlar kolesterol açısından yüksek olduğundan abartılmamalıdır. Vücuttan atık maddelerin uzaklaştırılması için bol su içilmeli, günlük 2-2.5 litre su tüketimine özen gösterilmelidir" dedi.

Son olarak, su, soda, ayran ve bitki çaylarının sindirimi kolaylaştırdığını belirten Prof. Dr. Korkut, gazlı içeceklerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Yemek sırasında fazla su tüketiminin reflüyü artırabileceğini, bu nedenle yemekten 2 saat sonra sıvı tüketiminin artırılmasının daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN