İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Serkan Özakbaş, Multiple Skleroz (MS) hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. MS'in tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özakbaş, hastalığın kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Serkan Özakbaş, MS'in merkezi sinir sistemini etkileyen, özellikle sinir liflerinin miyelin kılıflarını hedef alan ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade etti. Genellikle 20-40 yaş arasında ortaya çıkan bu hastalık, bulanık görme, çift görme, dengesizlik ve bağırsak sorunları gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Ataklı ve ilerleyici formda başlayan MS, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Prof. Dr. Özakbaş, MS'in, 20’li yaşların ortasında genç bir kadında gözde bulanık görme şikayeti ile teşhis edilebildiğini, bu tür atakları kortizon ile tedavi ederek, tekrarlamaması için koruyucu tedavi uyguladıklarını, bu sayede MS'in tamamen kontrol altına alınabilir bir hastalık olduğunu vurguladı.

Önemli ilerlemeler kaydedildi

Koruyucu tedavinin son 30 yılda büyük gelişme gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özakbaş, 1993’te interferon ile başlayan koruyucu tedavi sürecinin, 2010’da ağız yoluyla alınan ilaçlarla devam ettiğini, günümüzde daha güçlü infüzyon tedavileri ve ağızdan alınan ilaçlar sayesinde MS'in tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, artık bir MS'linin, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalmadan sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini dile getirdi.

Yatay genetik geçişler

İyi kontrol altına alınmış bir MS hastasının, hastalık nedeniyle yaşamını kaybetmesinin mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Özakbaş, geçmişte tanı almış ve engellilik yaşayan hastaların olabildiğini ancak sık enfeksiyon ve hareketsizlik gibi dolaylı yollardan yaşam süresinin kısalabildiğini kaydetti. MS hastalığının, yatay genetik geçişlerle de görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özakbaş, bir anne veya babada görülen MS'in, çocuklarında da ortaya çıkabileceğini, Türkiye’de MS hastalığının sık görüldüğü yerlerin, Balkanlar ve Kafkaslar’dan göç almış bölgeler olduğunu, bu nedenle İzmir'in, göçler nedeniyle Türkiye ortalamasından daha fazla MS hastasına sahip olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özakbaş, Türkiye'nin MS sıklığı açısından düşük orta risk grubunda yer aldığını belirterek, kan bağı olan bir yakınında MS olan bir kişinin, bu hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: İPEK KIRCA