Doç. Dr. Yitgin, prostat kanserinin erkekler arasında en yaygın kanser türlerinden biri olduğunu söyledi. Çoğu prostat kanseri yavaş büyür ve prostat beziyle sınırlı kalır. Ancak, bazı türler agresif olup hızla yayılabilir. Erken evrede tespit edilen prostat kanserinin başarılı tedavi şansı yüksek olduğunu belirtti.

Prostat kanserinin erken evrelerinde genellikle belirti göstermediğini ifade eden Doç. Dr. Yitgin, ilerlemiş vakalarda ise idrar yapmada zorluk, idrar tazyikinde azalma, idrarda ve menide kanama, kemik ağrısı, nedensiz kilo kaybı ve ereksiyon bozukluğu gibi semptomların görülebileceğini söyledi.

Risk faktörlerine de değinen Dr. Yitgin, yaş ilerledikçe riskin arttığını belirterek, özellikle 50 yaş üstündeki bireylerin bu riskten daha fazla etkilendiğini ifade etti. Ayrıca, ailede prostat kanseri öyküsü olan kişilerin riski artırdığını, yakın akrabalarda bu riskin daha da yükseldiğini söyledi. Ailede meme kanseri öyküsü olanlarda da riskin arttığını belirten Yitgin, siyahi bireylerde prostat kanserinin daha yaygın ve ilerlemiş olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Obeziteye sahip kişilerin ise kanserin daha agresif seyrettiğini ve tedavi sonrası tekrarlama ihtimalinin yüksek olduğunu ekledi.

Erken tanının tedavi edilebilir ve hayat kurtarıcı olduğunu belirten Doç. Dr. Yitgin, hastalığa bağlı belirtilerin gelişmeden fark edilmesinin önemini vurguladı. Aile öyküsü bulunan erkeklerin 45 yaşında, diğer tüm erkeklerin ise 50 yaşından itibaren yılda en az bir kez üroloji uzmanına başvurarak prostat kanseri taraması yaptırmaları gerektiğini belirtti. Prostat kanseri tanısında parmakla rektal muayene, PSA kan testi ve prostata özel MR görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını, kesin tanı için ise biyopsi yapıldığını açıkladı.

Erken evre prostat kanseri tedavisinde en etkili yöntem olarak cerrahi prostat çıkarımı öne çıkarken, ileri evrelerde sistemik tedavi (hormonoterapi, kemoterapi) ve radyoterapi seçeneklerinin uygulandığını belirten Doç. Dr. Yitgin, prostat kanserini tamamen önlemenin mümkün olmasa da sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kötü alışkanlıkların bırakılması ve düzenli doktor kontrollerinin hastalıkla mücadelede önemli rol oynadığını ifade etti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu