Ipsos'un 2024 yılı için hazırladığı "Ruh Sağlığı Raporu"na göre, dünya genelinde ruhsal hastalıklarla mücadele eden kişilerin oranı artıyor. Türkiye, yüzde 38'lik oranla, ruhsal hastalık yaşayanlar açısından dünya sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Raporda, özellikle genç nesillerde psikiyatrik rahatsızlıkların yaygın olduğu vurgulanıyor.

Yüzde 38 kaydedildi

Ankete göre, ABD'de yüzde 40 oranında bir kesim depresyon, anksiyete bozukluğu veya yeme bozukluğu gibi ruhsal sorunlarla karşı karşıya. Almanya'da ise bu oran yüzde 31. Türkiye'de ise bu oran yüzde 38'e ulaşarak, ülkeyi sıralamada ikinci sıraya taşıyor. Rapor, Almanya merkezli AXA sigorta şirketinin Ipsos'a yaptırdığı bir kamuoyu araştırması kapsamında hazırlanmış ve Avrupa, Asya ile Kuzey Amerika'dan 16 ülkede, her bir ülkeden bin kişiyle gerçekleştirilmiş.

Artış gösterdi

Raporda, Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İrlanda ve Meksika gibi ülkelerde de ruhsal hastalık oranlarının bir önceki yıla göre yüzde 6 ila 7 arasında arttığı görülüyor. Türkiye'deki artış ise yüzde 8'e ulaşmış durumda. Raporda dikkat çeken bir diğer bulgu ise, ruh sağlığı sorunlarının gençler arasında daha yaygın olduğu. Özellikle 18-24 yaş arası gençlerin ruhsal hastalıklara yakalanma olasılığı oldukça yüksek.

Depresyon ilk sırada

Genç katılımcıların yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu belirtirken, en yaygın hastalıklar depresyon (yüzde 22) ve anksiyete bozuklukları olarak öne çıkıyor. Anksiyete bozuklukları arasında fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) da yer alıyor. Buna karşın, daha ileri yaşlardaki katılımcılar arasında bu oranlar daha düşük.

Genç kadınlar risk altında!

Raporda ayrıca cinsiyet farkına da dikkat çekiliyor: Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla ruhsal hastalıklardan mustarip olduklarını bildiriyor. Genç kadınlar, yaşlı kadınlara göre ruh sağlıklarının daha kötü olduğunu belirtiyor.

Kendine teşhis koyanların oranı yüksek!

Ankete katılanların yüzde 57’sine bir ruh sağlığı uzmanı tarafından teşhis konulmuşken, yüzde 36’sı ise internet veya başka kaynaklardan yaptıkları araştırmalara dayanarak kendilerine teşhis koymuş durumda. Türkiye'de kendi kendine teşhis koyanların oranı yüzde 36 ile diğer ülkelere göre oldukça yüksek seviyelerde bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi