Güncel

Sağlık Bakanı Memişoğlu açıkladı: Yenidoğan Çetesi ne zaman, nasıl çökertildi?

Sağlık Bakanı Memişoğlu'nun yaptığı son açıklama, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. "Yenidoğan Çetesi" adı verilen ve uzun süredir aranan organize suç grubunun ne zaman ve nasıl çökertildiğine dair detaylar gün yüzüne çıktı. İşte çete hakkında tüm detaylar...

Abone Ol

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AA canlı yayınında Yenidoğan Çetesi'ne yönelik yürütülen soruşturma sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, bu çetenin çökertilmesi sürecinde atılan adımları ve sağlık sektöründe yapılacak revizyonları detaylarıyla paylaştı.İşte detaylar...

Yenidoğan Çetesi ne zaman çökertildi?

Sabah sitesinde yer alan habere göre Memişoğlu, çeteyle ilgili ilk şikayetin 27 Mart 2023'te CİMER'e yapıldığını belirtti. 28 Mart'ta bu şikayetin Bakanlığa iletilmesiyle birlikte teftiş kurulu ve İl Sağlık Müdürlüğü harekete geçti. Bakan, şikayet üzerine yapılan denetimlerin detaylarını aktarırken, başlangıçta delil bulunmasının zor olduğunu belirtti. Çete üyelerinin delilleri manipüle etmeye çalıştığını söyleyen Memişoğlu, "Bu aşamada, 5 Mayıs 2023'te Emniyet'ten destek istedik," dedi. Çetenin, bebekleri fazla süre yoğun bakımda tutarak ve hastanelere yönlendirerek SGK'yı suistimal ettiğine dair şüphelerin üzerine gidildiğini vurguladı.

Yenidoğan Çetesi'nin nihai olarak 26 Nisan 2024'te çökertildiğini açıklayan Memişoğlu, polis ekiplerinin bu tarihte belirlenen hastanelere baskın yaptığını söyledi. Çetenin başlangıçta sadece SGK'yı zarara uğratmak amacıyla hareket ettiği düşünülürken, soruşturmanın derinleştirilmesiyle daha geniş çaplı bir yapılanma olduğu anlaşıldı.

Yenidoğan Çetesi nasıl çökertildi? 

Denetimler sonucunda delillerin oluşturulmasının kolay olmadığını belirten Bakan, "Ceza kesecekseniz somut delilleriniz olmalı," diyerek Emniyet ve savcılıkla işbirliğine dikkat çekti. Emniyetin, 20 Haziran 2023'te başsavcılıktan telefon takibi için izin aldığını belirtti ve 300 kişinin dinlenmeye başlandığını söyledi. Bu süreçte Bakanlık ve Emniyet'in işbirliği içinde çalıştığını vurguladı.

25 Eylül'de olağanüstü bir denetim yapıldığını belirten Memişoğlu, bu denetim sırasında elde edilen delillerin soruşturma sürecine katkıda bulunduğunu söyledi. 28 Eylül'de İstanbul genelinde bir komisyon kurulduğunu ve bu komisyonun denetim sonuçlarını Emniyet'e ilettiğini belirtti.

Komisyonda köstebek var mıydı?

Ekonomim'de yer alan habere göre ellerine verilen zarflar kapalı zarflar, hangi hastaneye gideceğini de bilmiyor. Araçlara bindikten sonra kişinin nereye gideceği belli oluyor. Bu çete olabilir, içimizde birileri de olabilir diye hep düşündüğümüz için bunları hastanelere kimin nereye gideceğini belli etmeden denetimleri yaptık.Müfettişlerimiz Büyükçekmece Savcılığıyla bağlantı kuruyor. Onlar da denetim ve gittiğiniz yerden inceleyin diyor.Esasen büyük bir çeteye operasyon yapılmış, devletin gücüyle inanılmz bir örgüt çökertilmiş ama "bebekler ölürken siz bir şey yapmadınız" diye sosyal medyadan bir yönlendirme yapılıyor, maalesef konuyu çok iyi bilmiyorlar.Sayfalarca raporları, görüntüleri hepsini müfettiş arkadaşlar eşleştirmeye çalışıyor. Çünkü bu hastanelerin hepsi çete değil, belli yerlerine çeteler sızmış.

Hastane denetim mekanizmalarında önemli revizyon

Bakan Memişoğlu, yaşanan olayların ardından hastane denetim mekanizmalarında önemli revizyonlara gidileceğini açıkladı. Denetim mekanizmasının daha da güçlendirileceğini belirten Bakan, yeni adımların atılacağını duyurdu.Sağlık Bakanı Memişoğlu'nun açıklamaları, sağlık sektöründe ciddi denetimlerin yapılacağına işaret ederken, bu çetenin çökertilmesi sürecinde yaşanan detaylar kamuoyunda geniş yankı buldu.

Yenidoğan çetesi kimdir?

İstanbul'da, kazanç amacıyla bebek hastaları önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden olan 22'si tutuklu 47 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘yenidoğan çetesi’ olarak bilinen şüphelilere dair iddianamesini tamamladı. Çetenin, 112 Acil Çağrı Merkezi'nde görevli kişilerle işbirliği yaparak, acil durumdaki bebek hastaları, daha önceden anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine yönlendirdikleri ve bu süreçte ölümlerine sebep oldukları ortaya çıktı.

Örgütün temel amacının, devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerini doldurmak ve hastaların tedavi basamaklarıyla oynayarak Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) en yüksek ödemeyi almak olduğu belirtildi.

İddianamede, yaşamını yitiren 10 bebek "maktul", beş kişi "müşteki", Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü "suçtan zarar gören", 19 hastane ve sağlık şirketi "malen sorumlu", 47 kişi ise "şüpheli" olarak yer aldı.

Yenidoğan çetesi lideri kim?

İddianameye göre suç örgütünün elebaşı Doktor Fırat Sarı. Örgütün sevk ve idaresiniyse doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir yapıyor.