İzmir

Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı uygulanıyor: Hayvan sayımına başlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı kapsamında, hayvan sayımına başladı. Ekipler, il genelinde tespit ettikleri hayvanları fotoğraflayarak, bulundukları bölgenin koordinatlarını sisteme yüklüyor. Sonrasında ise kentteki köpek sayısı ve dağılım haritası hakkında sağlıklı veriler elde edilecek

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı" kapsamında köpek sayımına başladı. İlçe belediyelerinin de destek verdiği bu proje ile sokaklardaki sahipsiz köpekler kayıt altına alınıyor. Köpeklerin kısır olup olmadığı, cinsiyeti, yaşı, varsa tasma ve küpe bilgileri not edilirken, hayvanların bulundukları alanların koordinatları da veri tabanına işleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile Strateji Geliştirme ve Kent Bilgi Sistemleri dairelerinin iş birliğinde yürütülen bu çalışma, mahalle bazında köpeklerin dağılım haritasını ortaya çıkaracak ve sahipsiz hayvanların yoğunlaştığı bölgeler tespit edilecek. Ayrıca, kedi sayımı da yapılarak kent genelinde kedi popülasyonu hakkında veri elde edilecek.

Kontrol altına alınacak

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sürdürülebilirlik ve Kent Stratejileri Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Biyolog Ömer Döndüren, Türkiye'de bu ölçekte ilk kez gerçekleştirilen sayımın önemine dikkat çekerek, sokaktaki köpeklerin ne kadarının kısır olduğunu bilmediklerini, bu çalışma ile bunu öğrenerek gelecekteki politikalarını şekillendireceklerini aktardı. Döndüren, hedeflerinin, sokak hayvanlarının uyutulması ya da başka bir şekilde yok edilmesi olmadığını, kısırlaştırma ve popülasyon takibi ile durumu kontrol altına almak istediklerini belirtti.

Eylem planı

Eylem planı kapsamında, paydaşlarla iş birliğinin artırılması, sahipsiz köpek popülasyonunun yönetilmesine yönelik çalışmaların hazırlanması ve dijital altyapının iyileştirilmesi gibi adımlar atılacak. Ayrıca, barınakların kapasitesi artırılacak ve sahiplendirme çalışmalarına öncelik verilecek.

130 mahalle

Sayım işlemi, WSPA tarafından önerilen yöntemle 130 mahallede gerçekleştiriliyor. Her ekip, günde iki mahallede sayım yaparak verileri topluyor. Sayımlar, köpeklerin en aktif olduğu sabah saatlerinde gerçekleştiriliyor ve yaz ayları dışındaki dönemler tercih ediliyor.