Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık, hayatının son yıllarını geçirdiği köşk ile sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekiyor. Abasıyanık’ın yaşamının büyük bir kısmını geçirdiği ve şu an müzeye dönüştürülen bu köşk, özellikle edebiyatseverler tarafından merak ediliyor. Peki, Sait Faik Abasıyanık hangi adada yaşadı ve müze olarak hizmet veren bu köşk nerede bulunuyor? Ayrıntılar haberimizde...

Sait Faik Abasıyanık'ın müze olan evi

Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul’da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren bir müze-evdir.

Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde ziyaretçilere ünlü hikâyecinin yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar ve kartpostallar sergilenir. Türkiye'nin en fazla ziyaret edilen müze-evlerinden biridir ve 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluluğundadır. Burgaz Ada’da Çayır Sokak No:15'te bulunan köşk, 1939'da Sait Faik'in babası Mehmet Faik Bey'in vefatından sonra annesi Makbule Hanım'ın yaşamını devam ettirdiği evdir. Yazar da kışları Şişli'de, yazları ise adada annesinin yanında kalmış; hastalığının da ortaya çıkması üzerine ömrünün son on senesinin çoğunu bu evde geçirmiştir. Yazarın ölümünden sonra evleri, annesinin isteği ile müzeye dönüştürülmüştür.

Makbule Abasıyanık, 8 Kasım 1954'te hazırladığı vasiyetinde varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada'daki köşkü, müze yapılması şartıyla Darüşşafaka Cemiyeti'ne bırakmıştır. Bunun nedeni, 1954'te ölümünden önce oğlu Sait Faik'in bu lisede düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldıktan sonra ortamdan çok etkilenerek, annesine malvarlıklarını bu kuruma bağışlamayı teklif etmiş olmasıdır. Müze, 22 Ağustos 1959 günü ziyarete açıldı. 1964'te vasiyetin Darüşşafaka Cemiyeti'ne intikal etmesi üzerine bu tarihten itibaren müze evin bakım, onarım gibi sorumluluklarını cemiyet üstlenmiştir.

Müzenin açılması, edebiyat dünyasında da tartışmalara sebep olmuştur. Orhan Seyfi Orhon, Türk sanatında birçok önemli yazar varken işe Sait Faik'le başlanmasını eleştirmiştir. Orhon'un bu yazısına cevap veren Aziz Nesin ise böyle bir müzenin kurulmasının ne kadar önemli olduğunu belirterek bu müzenin bir öncü olduğunu vurgulamıştır.

2009-2013 yılları arasında müze restorasyon ve yenileme çalışmaları sebebiyle 4 yıl boyunca ziyarete kapalı kalmıştır. Müze çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenerek 11 Mayıs 2013 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır.

Sait Faik'in vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet veren müze, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 10.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze, sanal olarak da gezilebilmektedir.

2014 yılında müzenin içinde Sait Faik Araştırma Atölyesi kurulmuştur. Canan Cürgen, Zafer Yalçınpınar, Tekin Deniz ve Şükret Gökay tarafından kurulan atölye, Sait Faik’in edebiyatına ve yaşamına dair yeni bulgulara ulaşmayı amaçlamaktadır. Atölye kapsamında arşiv tarama ve dijitalleştirme çalışmalarının yanı sıra Sait Faik'in eserlerindeki kavramlarla ilgili olarak bilişsel haritalama, mülakat ve söylem analizi çalışmaları yapılmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ