Güncel

Şanlıurfa Kültür ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi eski müdürü Nevin Güllüoğlu kimdir, neden öldü?

Şanlıurfa kültür-sanat camiasının önemli isimlerinden Şanlıurfa Kültür ve Devlet Güzel Sanatlar Galerisi eski müdürü Nevin Güllüoğlu'nun vefatı derin üzüntü uyandırdı. Peki, Nevin Güllüoğlu kimdir, neden öldü? İşte tüm detaylar...

Abone Ol

Şanlıurfa kültür-sanat camiasının önemli bir figürü olan Fatma Nevin Güllüoğlu, vefat etti. Kendisi, şehirde birçok sanatçının yetişmesine katkı sağlayan sevgi ve saygı gören bir isimdi. Peki, Nevin Güllüoğlu kimdir, neden öldü? Konuya yönelik detaylar haberimizde yer alıyor.

Nevin Güllüoğlu'nun cenazesi yarın öğle namazının ardından Bediüzzaman Mezarlığı içerisindeki Nebi Efendi Camisi'nden alınarak, Bediüzzaman Aile Mezarlığına defnedilecek. Taziyesi ise Ramazan Başak Taziye Evi’nde yapılacak.

Nevin Güllüoğlu kimdir?

Şanlıurfa’daki sanat potansiyelinin bir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi ile gün yüzüne çıkabileceğine inanan Fatma Nevin Güllüoğlu, 1979 yılında Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü Osman Zeki Oral’a, Urfa’da bir galeri kurulması için görüşmüştür. Oral’ın yönlendirmesiyle Kültür Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel ile yaptığı görüşmelerde Şanlıurfa’nın sanat potansiyelini aktarır.

Genç resim öğretmeninin talepleri karşısında duygu dolu bir an yaşayan Genel Müdür Özel, Şanlıurfa’ya bir galeri kurulması için Genel Müdür Yardımcısı İhsan Yüceözsoy’a talimat verir ve Güllüoğlu’na galeri müdürlüğü teklifi yapılır.

Urfa’ya dönen Güllüoğlu, yerel idarecilerle görüşerek galerinin en kısa sürede kurulması için çaba sarf eder. 4 Temmuz 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından onay alınır ve belediye ile görüşmeler başlatılır. 13 Kasım 1980’de, tarihi tiyatro salonunun galeriye tahsisi kararı alınır.

Ancak çeşitli sorunlar nedeniyle girişimler devam eder. Nihayetinde, 1984 yılında Hacı Hafız Ahmet Efendi Evi, Bakanlık onayıyla Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılmak üzere devredilir. Galeri, 1985 yılında Şanlıurfa Müzesi bünyesinde açılır. A.Cihat Kürkçüoğlu, 1985-1987 yılları arasında müdürlük yapar.

1987’de Kürkçüoğlu’nun başka bir göreve geçmesi üzerine, Güllüoğlu galeri müdürlüğüne atanır. 1989’da mevcut hizmet binasına taşınan galeri, Şanlıurfa’nın plastik sanatlar tarihine önemli katkılarda bulunur.

Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Şanlıurfa’daki sanat potansiyelinin yeniden canlanmasına zemin hazırlamıştır. Hem amatör hem de profesyonel sanatçılar için çalışma alanları açmış; yerel sanatçıların dış dünyayla bağlantı kurmasını sağlamıştır.

Aynı zamanda, Şanlıurfa’ya Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Harran Üniversitesi Resim Bölümü gibi önemli eğitim kurumlarını kazandırmıştır. 1990-2000 yılları arasında, ulusal akademilere 108 gencin yerleştirilmesiyle, birçok değerli sanatçı yetişmiştir. Bu sanatçılar arasında Mehmet Hatipoğlu, Necla Tosmur ve Sibel Göktepeli gibi isimler de bulunmaktadır.