Güncel

Seçim yasakları neleri kapsıyor: Seçim günü düğün yapmak yasak mı?

Yaklaşan seçimlerle birlikte, vatandaşlar seçim gününe dair merak ettikleri pek çok konuyu araştırmaya başladılar. Bunlardan biri de seçim yasakları neleri kapsıyor ve seçim günü düğün yapmak yasak mı? gibi önemli bir soru. Yanıtı ise haberimizde yer alıyor

Abone Ol

Ülkemizde seçim dönemleri, sadece siyasi partilerin ve adayların yoğun bir kampanya sürecine girmeleriyle değil, aynı zamanda seçim yasakları adı altında belirli kısıtlamaların da uygulanmasıyla tanınır. Bu dönemlerde vatandaşlar, hangi etkinliklerin yasaklandığını, hangi kurallara uymaları gerektiğini merak ederler. Ancak son dönemde özellikle şu sorular ön plana çıkıyor: Seçim yasakları neleri kapsıyor? Seçim günü düğün yapmak yasak mı? İşte, bu soruların nun cevabı ve seçim yasaklarıyla ilgili tüm detaylar haberimizde yer almaktadır?

Seçim yasakları neleri kapsıyor?

  • Alkollü İçki Satışı ve Taşınabilir Silahlarla İlgili Yasaklar: 298 sayılı Kanunun 79. maddesine göre, 31 Mart 2019 Pazar günü, sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar şu yasaklar geçerlidir:

a) Herhangi bir şekilde alkollü içki satışının, içkili yerlerde ve umumi mahallelerde her türlü alkollü içkinin satılması, verilmesi ve içilmesi yasaktır.

b) Emniyet ve asayişi koruma görevlileri dışında, 5237 sayılı Kanun'un 6. maddesinin (f) bendinin (1), (2), (3) ve (5) numaralı alt bentlerinde belirtilen silahların köylerde, kasabalarda ve şehirlerde taşınması yasaktır.

  • Umumi Eğlence Yerlerinin Kapatılması ve Düğün Yasağı: Oy verme günü boyunca, kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi tüm umumi eğlence mekanları kapalı olacak ve sadece yemek servisi yapılan lokantalarda hizmet verilecektir. Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulması koşuluyla, saat 18.00'den sonra düğün yapılabilir.
     
  • Seçimle İlgili Yayın Yasağı ve Yayın Kuralları

298 sayılı Kanunun 80. maddesine göre:

a) Oy verme günü saat 18.00'e kadar, radyo ve diğer yayın organları seçimler ve sonuçlarıyla ilgili herhangi bir haber, tahmin veya yorum yapamazlar.

b) Saat 18.00 ile 21.00 arasında, yalnızca Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen seçimlerle ilgili haberler ve tebliğler yayınlanabilir.

c) Saat 21.00'den sonra tüm yayınlar serbesttir, ancak Yüksek Seçim Kurulu'nun kararıyla saat 21.00'den önce yayınlar serbest bırakılabilir.

Kararın detayları şu şekildedir:

Adalet Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, seçime katılan siyasi parti genel başkanlarına ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'na karar gönderilecek.

T.C. YÜKSEK SEÇİM KURULU'nun 08/01/2019 tarihinde oybirliği ile aldığı Karar No: 58, resmi bir şekilde yayımlanmıştır.

Seçim günü düğün yapmak yasak mı?

Seçim yasakları çerçevesinde, oy verme günü saat 18.00'den itibaren düğün yapılabilecek. Ancak, bu düzenleme oy verme süresince belirli kısıtlamaları da beraberinde getiriyor.

Oy Verme Saatleri Belirlendi: Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararıyla, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme günü 28 Mayıs 2023 Pazar olarak belirlendi. Oy verme süresi ise 08.00 ile 17.00 saatleri arasında olacak.

Yüksek Sesle Müzik Yasağı ve Düğün İzinleri: Seçim günlerinde, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yüksek sesle müzik dinlemenin yanı sıra, düğünlerde de belirli düzenlemeler bulunuyor. Düğünlerde yüksek sesle müziğe belirli bir saate kadar izin verilirken, seçim günü düğün yapacak olanlar için bu izin saat 18.00'den sonra başlıyor.