Güncel

Şengen vizesine red oranı değil, başvuru oranı artmış...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Şengen vizesine yapılan başvuruların yüzde 36 arttığını, ancak ret oranlarının dünya ortalamasına paralel olduğunu belirtti. Avrupa Birliği ile müzakerelerde vize serbestisi ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi konularını öncelikli başlıklar olarak işaret eden Fidan, alanında uzman kadrolarla çalışmanın kurumsal verimlilik açısından önemine dikkat çekti.

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2025 yılı bütçesiyle ilgili sunum yaptıktan sonra milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. Fidan, Şengen vizesi başvurularındaki artış, ret oranları ve Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Şengen Vizesi: Başvuru Artıyor, Ret Oranları Düşük

Hakan Fidan, Şengen vizesine ilişkin yaptığı açıklamada, 2023 yılında Türkiye’den yapılan vize başvurularının yüzde 36 arttığını, ancak ret oranındaki artışın yalnızca binde 4 seviyesinde olduğunu belirtti. Fidan, 2023’te Türkiye’den yapılan vize başvurularının 1 milyon 55 bin kişiye ulaştığını, bunun 2024’te daha da artmasını beklediklerini ifade etti. Ret oranlarının geçmiş yıllara göre büyük bir değişiklik göstermediğini kaydeden Fidan, “2014’te Türkiye için ret oranı yüzde 4,4, bu oran 2022’de yüzde 15,7’ye yükselmiştir. Ancak 2023’te yüzde 16,1 ile dünyadaki ortalama olan yüzde 16 seviyesinde seyretmiştir.” dedi.

Şengen vizesinin değerlendirme süresindeki uzamaya dikkat çeken Fidan, bunun nedenlerini personel yetersizliği ve Batı’daki göçmen karşıtı politikalar olarak sıraladı. Vize serbestisi anlaşmasının hayata geçmesinin bu sorunun çözümü için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Fidan, bazı milletvekillerinin Dışişleri Bakanlığında Milli İstihbarat Teşkilatından (MİT) çok sayıda personelin görevlendirilmesine ilişkin eleştirilerine yanıt verdi. Şu anda Dışişleri Bakanlığında 39 genel müdürlük bulunduğunu belirten Fidan, yalnızca 6 genel müdürün MİT kökenli olduğunu ifade ederek, bu kişilerin alanlarında uzman ve eğitimli olduğunu vurguladı. Kurumsallaşmanın ve verimliliğin önemine dikkat çeken Fidan, “Taşıdığım emaneti en iyi şekilde yerine getirmek için ihtisas sahibi arkadaşlarla çalışmayı tercih ediyorum.” diye konuştu.

Fidan, Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelerde iki önemli başlık üzerinde durduklarını belirtti: Gümrük Birliğinin güncellenmesi ve vize serbestisi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB üyeliğini stratejik bir hedef olarak gördüğünü hatırlatan Fidan, Türkiye’nin bu hedef doğrultusunda resmi politikasını sürdürdüğünü ifade etti.

AB’nin Türkiye’nin üyeliğine yönelik siyasi duruşunun değişmediğini dile getiren Fidan, “Avrupa’nın iç siyaseti, dış politikadaki jeopolitik gelişmelere yön veriyor. Ancak bu durum, Türkiye’nin AB ile iş birliğini sürdürme kararlılığını etkilemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hakkında da bilgi veren Fidan, vakfın orta dereceli eğitim ve üniversite vizyonuyla personel çocuklarının eğitimine katkı sağlamak amacıyla çalışmalara başladığını belirtti. Ayrıca, Bakanlığa ait araçlara yapılan lastik alımlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Fidan, söz konusu lastiklerin yurt dışındaki misyon şefleri tarafından kullanılan araçlar için alındığını ifade etti.