İngiltere'deki bir araştırma, sigaranın sadece yaşam süresi boyunca değil, ölümden sonra da insan kemiklerinde kalıcı izler bıraktığını ortaya koydu. Peki, Sigara öldükten sonra vücudu etkiler mi, nasıl etkiler? Detaylar için haberimizi okumaya devam edin.
Sigara öldükten sonra vücudu etkiler mi?
Leicester Üniversitesi'nden bilim insanları, 12. ve 19. yüzyılda İngiltere'de gömülmüş insan kalıntılarını inceleyerek, tütün kullanımının kemikler üzerinde nasıl derin etkiler oluşturduğunu ve kemik kırılma riskinin arttığını belirledi.
Araştırma, tütünün Batı Avrupa'ya yaklaşık 500 yıl önce girmesinin, insanların iskelet yapısında önemli değişimlere yol açtığını gösteriyor. Geleneksel yöntemlerle sigara içen bireylerin iskeletleri, dişlerdeki lekeler veya pipo kullanımına bağlı aşınmalarla tespit edilebiliyordu; ancak dişler kaybolmuşsa, bu yöntemler verimsiz kalabiliyordu.
Sigara öldükten sonra vücudu nasıl etkiler?
Leicester Üniversitesi'nden bir ekip, sigara içmiş ve içmemiş insanlara ait 323 kemik örneğini inceledi. Kütle spektroskopisi kullanarak kemiklerin moleküler yapısını analiz eden araştırmacılar, sigara içenlerin kemiklerinde 45 farklı moleküler özellik tespit etti. Bu bulgular, sigaranın insan kemikleri üzerinde uzun süreli etkiler bıraktığını gösteriyor.
Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmada, sigara içmenin kemiklerde belirgin metabolik izler bıraktığı ve bu izlerin, tütün kullanımını tespit etmek için kullanılabileceği vurgulandı. Araştırmanın ortak yazarlarından Dr. Sarah Inskip, tütün kullanmış ve kullanmamış bireylerin kemiklerinde önemli farklılıklar bulunduğunu belirterek, tütün kullanımının iskelet yapısını nasıl etkilediğine dair daha fazla bilgi edinmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu araştırma, tütünün kas-iskelet sistemi ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olmayı hedefliyor.
Sigara içmenin, akciğer, mesane ve boğaz kanseri gibi hastalıklar üzerindeki etkileri zaten iyi biliniyor. Ancak kemikler üzerindeki uzun vadeli etkileri daha az incelenmişti. Bu çalışma, tütün kullanımının iskelet sistemi üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını ve sigara içmenin kemik yoğunluğunu düşürme, kırık riskini artırma gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını ortaya koyuyor.