Güncel

Sivas'ta 4,7 ve 4,1 büyüklüğünde deprem! Bakan Yerlikaya'dan flaş açıklama

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Sivas'ta saat 11.29'da 4,7, saat 11.39'da 4,1 büyüklüğünde 2 deprem kaydedildi. Depreme ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıklama yaptı

Abone Ol

Son dakika haberine göre, AFAD Sivas​'ta 4.4 büyüklüğünde deprem​ meydana geldiğini açıkladı. Çevre illerden de hissedilen depremin derinliği 10.57 kilometre olarak kaydedildi. Korkutan sarsıntının ardından Sivas'ta üç deprem daha meydana geldi. AFAD 3.3, 3.1 ve 4.1  büyüklüğünde üç deprem daha olduğunu kaydetti. 

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek'ten açıklama

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek yaptığı açıklamada herhangi bir olumsuz ihbar almadıklarını bildirdi.

Bakan Yerlika'yadan deprem açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Sivas'ta meydana gelen depremle ilgili sosyal medya hesabı X üzerinden açıklama yaptı. Yerlikaya, herhangi bir olumsuz ihbarın olmadığını söyleyerek "Tüm ekiplerimiz saha çalışmalarına başladı" dedi. 

Sivas nerede?

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve bu bölgenin en eski ile önemli yerleşimlerinden biri olan il merkezidir. Doğusunda Hafik, güneyinde Ulaş ve Altınyayla, güneybatısında Şarkışla, batısında Yıldızeli ilçeleri bulunmaktadır. Kuzeyde Tokat, Ordu ve Giresun ile komşu olan Sivas, doğusunda Erzincan, güneyinde Malatya, Kahramanmaraş ve Kayseri, batısında ise Yozgat illeriyle çevrilidir.2023 yılı verilerine göre, Sivas merkez ilçe nüfusu 389.719 kişidir.

Sivas hangi bölgede yer alır?

Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimizdir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere ilginç tatil olanakları sunmaktadır.

Sivas deprem bölgesi mi?

Sivas il sınırları içerisindeki fay sistemleri, MTA'nın diri fay haritası kullanılarak değerlendirilmiştir. Sivas, depremsellik açısından riskli bir konumda yer almaktadır. İlin kuzeyinde, dünya çapında tanınan ve sismik olarak aktif olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) bulunmaktadır. Bu fay zonu, doğudan batıya doğru Gölova, Akıncılar, Suşehri ve Koyulhisar ilçelerini kapsamaktadır. Güneydoğudan kuzeybatıya doğru uzanan Kelkit Vadisi, KAFZ'nin etkisi altında gelişim göstermiştir. Bölgedeki jeolojik ve jeomorfolojik yapı nedeniyle heyelan ve çığ gibi doğal afetler sıkça yaşanmaktadır.

Sivas’ta Fay Hattı Var mı?

Sivas ilinde önemli bir fay hattı, Gemerek, Şarkışla ve Ulaş ilçelerinden geçen Deliler Fayı'dır. Bu fayın devamında ise Zara ve Divriği'nden geçen Divriği Fayı bulunmaktadır. Ayrıca güneyde Gürün ilçesinde Sarız, Ayvalı ve Gürün fayları mevcuttur. Depremtehlike haritası incelendiğinde, Sivas ilinin en yüksek yer ivmesi değerlerinin KAFZ ve Deliler Fayı çevresinde yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Ayrıca çevrimiçi harita üzerinden adres bazlı sorgulama yapma imkanı da bulunmaktadır.

Sivas’ta Diri Fay Hattı Var mı?

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Sivas ve ilçelerinin büyük bir kısmı, 1. derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Sivas il merkezi ise 3. derece deprem kuşağında yer almaktadır. 1. derece deprem kuşağında bulunan ilçeler arasında Doğanşar, Akıncılar, Divriği, Gölova, İmranlı, Koyulhisar, Suşehri ve Zara yer almaktadır.

Sivas’ta Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Sivas kent merkezi, deprem riski açısından daha güvenli bir konumda görünmektedir. Ancak Sivas’ın kuzeyine doğru gidildiğinde, Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ve Suşehri gibi ilçelerin yüksek deprem tehlikesi altında olduğu söylenebilir. Bunun nedeni, bu ilçelerin Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmasıdır. Sivas merkezinin güneyine baktığımızda ise bu bölge kabaca Kızılırmak Vadisi'nin içinden geçen hatla ilişkilidir. Güneyde bulunan fay hatları, Gemerek Yeni Çubuk'tan başlayarak, Şarkışla’nın güneyinden Divriği’nin kuzeyine kadar uzanmaktadır. Kuzeyden geçen fay hatları, güneyden geçen hatlara göre Sivas için daha fazla tehlike arz etmektedir.

Sivas Deprem Risk Haritası

Sivas'ta deprem riski yüksek olan yerler ile az olan yerler arasında önemli farklılıklar vardır. Sivas merkezi, Yıldızeli, Gemerek, Şarkışla ve Altınyayla 3. derece deprem kuşağında bulunurken, Divriği de aynı riski taşımaktadır. Öte yandan, Kangal, Ulaş ve Gürün ilçeleri, Sivas'ta en düşük deprem riskine sahip bölgeler arasında yer almaktadır.