Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını koruma amacıyla "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesini güncelledi. Sosyal medya platformlarında satışa sunulan tulum peyniri numunelerinde, mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılan "natamisin" adlı kimyasal maddeye rastlanması dikkat çekti.
Natamisin nedir?
Gıda sektöründe sıklıkla başvurulan natamisin, peynir, yoğurt ve süt gibi ürünlerde küf ve maya oluşumunu önlemek amacıyla kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından onaylanan bu madde, koruyucu etkisiyle gıdaların raf ömrünü uzatırken, aşırı tüketimi durumunda bağırsak florasını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.