Soğuk alerjisi, soğukla temas eden ciltte kaşıntılı kızarıklıklar, şişlik ve hatta nefes darlığı gibi belirtilere neden olan bir alerjik reaksiyondur. Her yaşta ve cinsiyette görülebilen soğuk alerjisinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığın önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Soğuk alerjisinin belirtileri, soğukla temas eden bölgedeki kızarıklık, kaşıntı ve şişlik şeklindedir. Şiddetli vakalarda anjiyoödem adı verilen deri altında şişlik, nefes darlığı ve hatta anafilaksi görülebilir.

Soğuk alerjisinden korunmanın en iyi yolu, soğuktan kaçınmaktır. Soğuk havalarda kalın giysiler giymek, soğuk suda yüzmekten kaçınmak ve çok soğuk içecekler tüketmemek gibi önlemler atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.

Soğuk alerjisi tedavisinde genellikle antihistaminik ilaçlar kullanılır. Şiddetli reaksiyon gösteren hastalara ise acil durumlarda kullanılmak üzere otoenjektör önerilmektedir.

Soğuk alerjisi, hastaların büyük çoğunluğunda hafif belirtilerle kendini gösterse de, bazı kişilerde çok şiddetli seyir gösterebileceğinden, bu gibi şikâyetleri olan kişilerin dermatoloji veya alerji uzmanına başvurması önemlidir.

İşte soğuk alerjisi hakkında bazı önemli noktalar:

  • Soğukla temas eden ciltte kaşıntılı kızarıklıklar, şişlik ve hatta nefes darlığı gibi belirtilere neden olur.
  • Her yaşta ve cinsiyette görülebilir.
  • Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığın önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.
  • Tedavisinde genellikle antihistaminik ilaçlar kullanılır.
  • Şiddetli reaksiyon gösteren hastalara ise acil durumlarda kullanılmak üzere otoenjektör önerilmektedir.
  • Soğuk alerjisi belirtileri sizde de varsa, bir uzmana başvurmanız önemlidir.
Kaynak: İHA