Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son açıklamasıyla birlikte, tarım sektöründe önemli bir dönemeç daha yaşanıyor. Hububat üreticileri ve tüketicileri, merakla beklenen alım fiyatlarıyla ilgili son kararları öğrenmek için sabırsızlanıyor. Peki, Hububat alım fiyatları ne kadar oldu? İşte, detaylar...

Hububat alım fiyatları ne kadar oldu?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına şu şekilde belirlendi: Makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira. Bu fiyatlar, verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte değerlendirildiğinde, üreticilere ton başına makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçecek.

Tarim Ve Orman Bakanligi Acikladi Hububat Alim Fiyatlari Ne Kadar Oldu (1)-1

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 Hububat Alım Fiyatları'na ilişkin açıklamayı yaptı. Bu açıklamada, hububat grubunda geçen yıla kıyasla yaklaşık %5,4'lük bir azalış beklendiği ve buğday üretiminin %4,5 oranında azalarak 21 milyon tona düşmesinin beklenildiği ifade edildi. Hasat sürecinde, ülke genelindeki hububat hasadının %5 civarında olduğu belirtildi ve TMO'nun üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla ürünleri almaya başladığı bildirildi.

Tarim Ve Orman Bakanligi Acikladi Hububat Alim Fiyatlari Ne Kadar Oldu (2)

TMO, hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerini, piyasaları dikkatlice takip ettikten sonra açıkladı. Buna göre, makarnalık buğdayda ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlenen alım fiyatlarına, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere ton başına buğday için bin 750 lira, arpa için ise 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verilecek. Ayrıca, üreticilere gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de sağlanacağı vurgulandı. Ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı belirtildi.

Konyada Hububat Ekim Alanlari Yuzde 90A Ulasti

Üreticilerin hasat döneminde yaşanan fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi ve ihracat için gerekli ham madde tedarikinin sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alındığı açıklandı. Bu tedbirler arasında, kati un ihracatının serbest bırakılması, ekmeklik/makarnalık buğday ile arpa ihracatının kontrollü olarak serbest bırakılması ve dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithalatının belirli bir süre durdurulması gibi adımlar bulunuyor. Detaylar ve diğer ürün fiyatlarıyla ilgili açıklamaların TMO tarafından yapılacağı belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi