Tip 1 diyabet hastası olan 25 yaşındaki bir kadın, kök hücre nakli sayesinde kendi insülinini üretir hale geldi. Yapılan bu tedavi, diyabet tedavisinde çığır açıcı bir adım olarak nitelendiriliyor. Pekin Üniversitesi'nde görev yapan hücre biyoloğu Deng Hongkui ve ekibi, genç kadının kendi vücudundan alınan hücreleri yeniden programlayarak nakil işlemini gerçekleştirdi. Bu sayede, söz konusu hasta, tip 1 diyabet tedavisinde bu yöntemi uygulayan ilk kişi oldu.
Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminin pankreasta insülin üreten beta hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlık, hastaların sürekli insülin takviyesi almasını gerektiriyor. Ancak, bu kök hücre nakli ile hastanın vücudu yeniden insülin üretmeye başladı. Tianjing'de yaşayan genç kadın, "Artık şeker yiyebiliyorum. Nakilden bu yana bir yıldan fazla zaman geçti ve her şeyi yemeyi seviyorum," diyerek yaşadığı dönüşümü paylaştı.
Tedavi sonuçlarına dair konuşan Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nde görevli nakil cerrahı James Shapiro ise, "Daha önce yüksek miktarda insüline ihtiyaç duyan bir hastanın diyabeti tamamen tersine çevrildi," diyerek bu gelişmeyi şaşırtıcı bulduğunu belirtti.
Kök Hücrelerin Yeniden Programlanması
Kök hücreler, vücuttaki tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir ve bu sayede vücuttaki herhangi bir dokuyu büyütmek ve onarmak için kullanılabilirler. Araştırmacılar, hastanın kendi hücrelerini kullanarak yapılan nakillerde, bağışıklık baskılayıcı ilaçlara olan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyor.
Haziran 2023’te gerçekleştirilen bu operasyon, yarım saatten kısa sürdü ve hastanın karın kaslarına 1,5 milyon adacık kök hücre enjekte edildi. Operasyondan yaklaşık iki buçuk ay sonra, hastanın vücudu kendi insülinini üretmeye başladı. Bir yıldır kan şekeri seviyelerinde tehlikeli bir artış veya düşüş görülmedi.
Kyoto Üniversitesi'nden diyabet araştırmacısı Daisuke Yabe, "Bu dikkate değer bir gelişme," diyerek tedavinin diğer hastalar üzerinde de uygulanmasının önemli olacağını vurguladı.
Bu yenilikçi tedavi, dünya çapında milyonlarca diyabet hastası için umut verici bir gelişme olarak görülüyor.