Tunceli'de gerçekleşen deprem sempozyumu, bölgedeki deprem riskini ve fay hattının durumunu masaya yatırdı. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sempozyumda Tunceli'deki deprem riski hakkında kritik açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda gündemi meşgul eden 'Tunceli'de deprem riski var mı?' ve 'Tunceli'de fay hattı nereden geçiyor?' soruları, sempozyumda detaylıca ele alındı. Bilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu kritik sorunları yanıtlayarak Tunceli'de deprem tehlikesinin ciddiyetini vurguladı.

Tunceli'nin Deprem Potansiyeli Neleri Gösteriyor?

Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli'nin, Kuzey Anadolu fay hattının aktif bir bölümü olan Yedisu fayı üzerinde bulunduğunu belirtti. Bu fayın yılda 2,5 santim hareket ettiğini ve yaklaşık her 250 yılda bir deprem ürettiğini açıkladı. Son depremin 1784 yılında meydana geldiğini hatırlatan Görür, "Fayın hareket süresi dolmuş ya da dolmak üzere. Tunceli'de yaşayanlar için bu, dikkate alınması gereken ciddi bir durum" dedi.

Sempozyum, Tunceli Kent Koruma Kurulu ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu organizasyonuyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, bölgenin deprem tehlikesine karşı nasıl hazırlıklı olduğu ve fay hattının Tunceli'de nasıl bir risk oluşturduğu konuşuldu.

"Dünyanın En Aktif Faylarından Biri"

Prof. Dr. Görür, Malatya ve Ovacık faylarının Tunceli'ye oldukça yakın olduğunu ve bu fayların hareketlerinin Tunceli'yi ciddi anlamda etkileyebileceğini belirtti. Kuzey Anadolu fayının, dünyanın en etkin ve problemleri faylarından biri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin önemli depremlerini bu fayın oluşturduğunu vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi