Güncel

Turbo kanser nedir belirtileri nelerdir? Turbo kanser gerçekten var mı?

Abone Ol

Son dönemde sosyal medyada ve çeşitli internet platformlarında yayılan 'turbo kanser' iddiaları, insanları tedirgin etmeye devam ediyor. Ancak, tıp literatüründe böyle bir hastalık bulunmuyor. Uzmanlara göre, bu terimin doğru olmayan bilgilerle yanlış anlaşılmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Peki, turbo kanser nedir? Belirtileri nelerdir? Gerçekten var mı? İşte detaylar...

Turbo kanser nedir belirtileri nelerdir? Turbo kanser gerçekten var mı?

11 Kasım tarihinde katıldığı bir podcast programında doktor Charles Hoffe, COVID-19 aşılarının kişilerin bağışıklık sistemlerine zarar verdiğini ve agresif yeni kanserlere neden olduğunu iddia etti. Hoffe'un iddiaları, ikinci aşı dozunu aldıktan bir yıl sonra, Ekim 2022'de akciğer ve omurga kanseri teşhisi konulan 61 yaşındaki bir hastanın hikayesini örnek gösterdiği şeklinde. Hoffe ayrıca, bu durumu "turbo kanser" olarak tanımlıyor ve şu şekilde açıklıyor: "Yeni kanserler teşhis edildiğinde, tümörler her zamankinden daha büyük. Çok agresif bir şekilde büyüyorlar, çok agresif bir şekilde yayılıyorlar ve tedaviye çok dirençli görünüyorlar, bu yüzden buna turbo kanser deniyor."

Ancak iddiaları destekleyecek herhangi bir bilimsel kanıt bulunmuyor. Ayrıca, "turbo kanser" terimi tıp literatüründe kullanılan bir terim değildir ve Google'da yapılan aramalarda da güvenilir bir kaynağa ulaşılamıyor. Bu aramaların sonuçları, söz konusu iddiaların doğruluğunu kontrol eden analizlerin ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor. Bu durum, "turbo kanser" teriminin tıbbi bir geçerliliği olmayan, Charles Hoffe tarafından agresif kanserleri tanımlamak için sıklıkla kullanılan bir deyiş olduğunu gösteriyor.

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda, doktor Charles Hoffe'un Covid-19 aşılarının "turbo kansere" neden olduğu iddialarına yer verildiği belirtilmişti. Ancak Dr. Charles Hoffe şu anda British Columbia Hekimler ve Cerrahlar Koleji tarafından COVID-19 önlemleri ve aşıları hakkında yanlış bilgi yaymakla suçlanıyor. Hoffe'un iddialarının bilimsel ve güvenilir bir kanıtı bulunmamakla birlikte, "turbo kanser" tıp literatüründe kullanılan bir terim değildir ve Covid-19 aşıları ile kanser vakaları arasında bir ilişki kurulmamıştır.