Turizm sezonunun en yüksek olması gereken yaz dönemde, İzmir’deki otellerin doluluk oranları geçen yılın yüzde 30 ila 40 gerisinde kaldı. Fiyatların yüksek olmasından dolayı yerli ve yabancıyı yakalayamadıklarını kaydeden sektör temsilcileri, Türkiye’nin pahalı olduğu algısının ‘son dakika’ olarak adlandırılan turisti de kapıdan geri döndürdüğünü açıkladı. İç turizmde de yerli turistler hem kapı vizesi kolaylığı hem de fiyatların çok daha ucuz olduğu gerekçesiyle adeta Yunan adalarına akın etti. Yabancı turistlere de Türkiye pahalı gelirken ve rotalarını başka ülkelere çevirirken şimdi de, ‘gelen turistten hasar vergisi’ alınması talebi turizmciyi isyan ettirdi. Turizmin başkentlerinden olan Muğla’da Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın önerdiği ve ülke geneline yayılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na da sunacaklarını açıklamasını değerlendiren Destination İzmir Başkanı ve Ege Turistik İşletmeler (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, “Rekabetçi bir ortamda elimizdeki turisti bile kaybederken ‘hasar’ vergisi almak son darbeyi indirir” dedi.

Bülent Tercan-1

“Asıl hasar vergi olur”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras’ın önerilerini büyük bir üzüntüyle takip ettiğini vurgulayan Tercan, “Turistten vergi almak çok yanlış bir teklif. Çünkü dünyada turizmde rekabet var. Ben 30 yıldır turizm sektörünün içindeyim. Sayın Belediye Başkanımızı Avrupa’da hiçbir turizm fuarında Muğla’yı tanıtırken görmedim. Sayın başkanımızın öncelikle bu kış Avrupa’daki turizm fuarlarına gitmesini öneriyorum. Fuarlara gidince görecek ki dünyada turizmde büyük bir yarış var. Tamam, Muğla bölgesi güzel bir bölgemiz ancak dünyada korkunç bir rekabet var. Hasar vergisi almak turizme verilecek en büyük hasardır” diye konuştu.

“Çantada keklik değil”

Turistleri çantada keklik görmemek gerektiğine dikkat çeken Tercan şunları söyledi: “Kapı komşumuz Yunanistan aldı başını gidiyor, turizmde yıldızı parlıyor. Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Fransa, İspanya bizim ciddi rakiplerimiz. Mısır turizmde her geçen gün ilerliyor. Tunus’u da bu kapsamda sayabiliriz. Avrupa’nın gölleri bile yaz sezonunda Muğla’ya rakip. Bütün bunları iyi düşünmek ve buna göre hareket etmek lazım. Bu noktada turistten vergi almaya kalkarsanız, gelen turist sayısının yarısını kaybedersiniz. Onun için başkanımıza turizm fuarlarına gitmesini öneriyorum. Gitsin ki turizmde nasıl bir rekabet ve mücadele olduğunu görsün. Hatta yaz bitmeden bahsettiğim ülkeleri görmesini de tavsiye ederim. Şu anda Yunan adaları cıvıl cıvıl. Hırvatistan, İtalya, Fransa, İspanya kıyıları cıvıl cıvıl. Yani rekabeti görmesi gerektiğini ifade etmeye çalışıyorum. Rakiplerimizin farkında olmak, ona göre hasar vergisini düşünmek lazım. Yabancı turist asla çantada keklik değil. Çantada keklik gibi düşünülürse yanlış yaparız.”

Ahmet Aras (3)

“Turist hasar veriyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada turistlerin kente bıraktığı hasar için ‘hasar vergisi’ alınması önerisinde bulundu. Hollanda’da 32 euro konaklama vergisi alındığına dikkat çeken Aras, “Buraya gelen turistin kente bıraktığı bazı hasarlar var. Trafik, plaj kullanımı, ürettiği çöpler, kullandığı su ve kanalizasyon bunlar kente birçok hasar bırakıyor. Karşılığında ise hiçbir gelir elde edemiyoruz. Buradaki büyük şirketlerin vergi merkezleri İstanbul ve Ankara’da olduğundan; vergiden de pay alamıyoruz. Bunun önüne geçmek için de buraya gelen turist kente bıraktığı hasar için kullanma bedeli olarak bir bedel ödesin. Bunun çalışmasını da yapıp yakında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza veya Hazine ve Maliye Bakanlığımıza da sunacağız" ifadelerini kullanmıştı.  

Kaynak: Doğukan Fikri Fidan