Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, maden kurtarma eğitimlerinin ve güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tancan, 3. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında yaptığı konuşmada, maden sektöründeki güvenlik standartlarını yükseltme hedeflerini ve yapılan çalışmaların detaylarını paylaştı.

Tancan, Bakanlık bünyesinde 11 farklı eğitim parkuru oluşturduklarını belirterek, "Bu yıl sonunda yaklaşık 3 bin madenci arkadaşımız eğitimlerini tamamlayacak ve herhangi bir kaza veya afet durumunda tam donanımlı olarak müdahaleye hazır olacak," dedi. Eğitimlerin, maden çalışanlarının arama-kurtarma yeteneklerini geliştirmeyi ve standart bir müdahale çerçevesi oluşturmaya yönelik olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, maden kurtarma yarışmalarının amacının arama ve kurtarmada ortak bir bilinç oluşturmak ve müdahale kabiliyetlerini standartlaştırmak olduğunu ifade eden Tancan, ihtiyaç duyulduğunda ortak bir arama kurtarma platformu oluşturmanın önemini de vurguladı. "Madencilik sektörünü ekonomik ve sosyal anlamda maksimum seviyeye taşımayı hedefliyoruz. İşletme risklerinden maksimum düzeyde korunmak için sektör paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz," şeklinde konuştu.

Eğitim Parkurları ve Güvenlik Denetimleri

Tancan, 6 Şubat depremlerinden sonra maden ekiplerinin gösterdiği başarıları daha da artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda, madenle ilgili kuruluşlarda oluşturulan 11 kurtarma eğitim parkurunun, madencileri arama ve kurtarma konusunda tam teşekküllü hale getireceğini ifade etti. Ayrıca, maden sahalarının risk durumuna göre denetim sıklıkları belirlendi. Az riskli madenler yılda en az bir, riskli madenler yılda en az iki ve çok riskli madenler ise yılda en az dört kez denetlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapılmakta.

Tancan, kazaların önlenmesi ve güvenlik kültürünün yerleştirilmesi gerektiğini belirterek, proaktif önlemler ve eğitimlerin önemine dikkat çekti.

MİSGEP Projesinin Başarıyla Tamamlanması

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar ise, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen 17,6 milyon avroluk Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) hakkında bilgi verdi. Projenin yer altı kömür ve metal madenlerine yönelik önemli destekler sağladığını belirten Esenkar, "29 ilde 80 yer altı madenine 420 saha izleme ziyareti yapıldı. Yaklaşık 1,9 milyon avro değerinde destek sağlandı. İşverenler, iş güvenliği profesyonelleri ve maden çalışanlarına kapsamlı eğitimler verildi," dedi.

Esenkar, 2021 yılında 1200 işverene ve İSG profesyoneline eğitim verildiğini, 2022 itibarıyla ise 9 bin çalışana sağlık gözetimi yapıldığını ve 28 ilde 10 bin 235 çalışana çeşitli konularda drama yoluyla eğitimler sunulduğunu açıkladı. Ayrıca, yer altı kömür madenlerinde İSG yönetim sistemlerinin kurulduğu ve toplamda 7,5 milyon lira destek sağlandığı bilgisini verdi.

Bu açıklamalar, maden sektöründeki güvenlik standartlarını artırmaya yönelik devam eden çalışmaların önemini ve kapsamını gözler önüne seriyor.

Kaynak: AA