Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2024 yılının ilk yurtdışı pazarlama faaliyetini Suudi Arabistan'da gerçekleştirdi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki olumlu siyasi ilişkilerin doğal taş ihracatına olumlu yansıdığı belirtiliyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Suudi Arabistanlı ithalatçıların Türk doğal taşlarını tercih etmek istediğini belirterek, Suudi Arabistan'da yapılan iş görüşmelerinde Türk firmalarına yoğun ilgi olduğunu ifade etti.

SUUDİ PAZARINDA GÜÇLENİLECEK

Alimoğlu, Suudi Arabistan'ın doğal taş taleplerini Türkiye'nin lehine çevirmeyi hedeflediklerini ve Türk doğal taş sektörünün Suudi Arabistan pazarında güçlenmeye devam edeceğini vurguladı. Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında yapılan ziyaretlerde Türk firmalarının depo, showroom, üretim ve işleme tesislerini incelediklerini belirtti.

Siyasi gerginlik dönemlerinde Suudi ithalatçıların İtalya ve İspanya'dan doğal taş ithalatına yöneldiğini ifade eden Alimoğlu, şu anda ise Suudi Arabistan'ın Türk doğal taşlarına olan ilgisinin arttığını kaydetti. Türk doğal taş sektörünün Suudi Arabistan'a 2023 yılında 114 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini belirten Alimoğlu, bu rakamın 2022'ye göre yüzde 41'lik bir artış olduğunu açıkladı.

TÜRK DOĞALTAŞ KULLANIMI ARTACAK

Türk doğal taş sektörü, Suudi Arabistan'daki büyüyen ekonomi, inşaat, altyapı ve turizm sektörlerindeki yatırımları değerlendirmek ve 2030 Vizyonu kapsamındaki projelerde yer almak için bu ülkedeki talebi karşılamayı hedefliyor. Suudi Arabistan'ın 2023 yılında 3,5 milyar dolar doğal taş ithal ettiğini belirten Alimoğlu, Türk doğal taş sektörünün bu talebin karşılanmasında etkili bir rol oynayabileceğini ifade etti. Suudi Arabistan'ın petrolden elde ettiği gelirle yıllık 224 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini ve ekonominin güçlü bir büyüme kaydettiğini belirten Alimoğlu, bu büyüme ile birlikte Türk doğal taşlarının kullanımının artmasını hedefliyor.

EN FAZLA İHRACAT ÇİN'E

Türkiye'nin 2023 yılında 183 ülke ve gümrüklü bölgeye doğal taş ihracatı yaptığı, en fazla ihracatın Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştiği belirtiliyor. Suudi Arabistan ise Türkiye'nin doğal taş ihracatında önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Bu bağlamda, Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti'nin Türk doğal taş sektörü için önemli bir adım olduğu vurgulanıyor.

HANGİ FİRMALAR KATILDI?

ALİMOĞLU MADENCİLİK A.Ş., ALİMOĞLU MERMER GRANİT SAN.TİC.A.Ş., ARSLANLAR MADEN SAN. TİC. LTD. ŞTİ., BALMAHMUT MERMER FAY TAŞ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., BAŞARANLAR İNŞ. TİC. SAN. A.Ş., BATI EGE MERMER SAN.TİC.A.Ş., BUTİKMAR MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ., GÜREL MERMER SAN. TİC.A.Ş., HAZ MERMER SAN.TİC.A.Ş., MASSTONE MADENCİLİK A.Ş., MEGAMER PROJE MERMER MADEN DEK. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., NATİONAL MAR SAN. TİC. LTD. ŞTİ., NATUR MADENCİLİK LTD.ŞTİ., REND MADENCİLİK LTD. ŞTİ., RENEKS MERMER TİC. LTD. ŞTİ., SEZGİN MERMER SAN.TİC.A.Ş., ŞENLER MERMER SAN.TİC.A.Ş., TUNÇ MERMER SAN.TİC.LTD.ŞTİ ve YESMAR MERMER SAN. TİC. LTD. ŞTİ.”

Kaynak: Doğukan Fikri Fidan