Ekonomi

Türk lirası mevduat stopaj artırıldı: Faize güvenenlerin geliri azalacak

Türk lirası mevduat ve fonlardaki stopaj oranlarında yapılan düzenlemeler, vatandaşın faiz gelirini doğrudan etkileyecek. Yeni düzenlemeyle birlikte, 6 aya kadar vadeli mevduatlarda stopaj oranı yüzde 7,5’ten yüzde 10’a, bir yıla kadar vadeli mevduatlarda yüzde 5’ten yüzde 7,5’e yükseltildi. Daha önce yüzde 2,5 olarak uygulanan bir yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise stopaj oranı yüzde 5’e çıkarıldı.

Abone Ol

Bu artış, bankaların Hazine’ye ödediği stopaj tutarını artırırken, vatandaşın faiz gelirinde düşüşe yol açacak. Örneğin, düzenleme öncesinde 100 bin lira mevduat için bankanın mudiye 92 bin 500 lira ödediği ve 7 bin 500 lira Hazine’ye stopaj olarak aktardığı senaryoda, yeni düzenlemeyle Hazine’ye ödenen tutar 10 bin liraya yükselirken, mudiye kalan miktar 90 bin liraya gerileyecek.

Bu gelişme, bankaların faiz oranlarında değişikliğe gitmemesine rağmen yatırımcıların net kazançlarında yüzde 2,5 civarında bir azalmaya neden oldu. Örneğin, 1 milyon TL’lik mevduattan elde edilen aylık ortalama net kazanç 42 bin TL’den 40 bin TL’ye düştü.

Uzmanlar, stopaj artışının mevduat yatırımlarının cazibesini azalttığını ve yatırımcıların alternatif seçenekleri değerlendirmesine yol açabileceğini belirtiyor. Özellikle kısa vadeli mevduatların avantajlı olabileceği, uzun vadeli yatırımlar içinse borsa ve döviz gibi farklı seçeneklerin gündeme alınabileceği ifade ediliyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesine dayanan bu düzenleme, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, 31 Ocak 2025 tarihine kadar geçerli olacak.

Stopaj nedir?

Stopaj, gelir veya kurumlar vergisine tabi kazançlarda, gelir sahibinin eline geçmeden önce, yasa ile belirlenen oranlar üzerinden ödeme tutarının bir kısmının kesilip vergi dairesine yatırılması yöntemini ifade eder. Bu, gelir vergisinin kaynaktan kesilmesi anlamına gelir ve ödemeyi yapan taraf tarafından verginin, gelir sahibinin peşin vergisi olarak tahsil edilmesini sağlar.