Pandemi sonrası Yunanistan rekor sayıda turist ağırladı, ancak aşırı turizm sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Selanik Uluslararası Fuarı'nda yaptığı açıklamada, ülkenin bazı bölgelerinde aşırı turizm sorunuyla mücadele etmek amacıyla yeni önlemler alacaklarını duyurdu. Bu önlemler arasında kruvaziyer yolcularından ek ücretler alınması ve konaklama vergilerinin artırılması gibi adımlar yer alıyor.

Miçotakis açıkladı

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Yunanistan, 2023 yılında 36.1 milyon turist ağırlarken, 2024 yılının ilk yarısında 11.6 milyon ziyaretçi çekti. Turizm sektörü, ülkenin ekonomisine yaklaşık yüzde 20 katkıda bulunarak büyük bir öneme sahip. Miçotakis, hükümetin yılın belirli dönemlerinde kruvaziyer yolcularının yoğunluğundan endişe duyduğunu belirtti ve ek ücretlerin uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, iklim krizi nedeniyle konaklama vergisinin artırılacağı ve özellikle popüler adalarda bu ücretlerin daha yüksek olacağı ifade edildi. Nisan-Ekim döneminde uygulanan konaklama vergisi de yükselecek.Yunan hükümeti, Atina'nın üç ana bölgesinde kısa dönem kiralamaları en az bir yıl süreyle yasaklayacak. Kira sözleşmelerini uzun vadeye çeviren mülk sahipleri, üç yıl boyunca kira vergisi ödemeyecek. Kısa dönemli kiralamaların, ülkedeki konut krizini daha da derinleştirdiği belirtiliyor.

Aşırı turizm, Avrupa'nın birçok şehrinde protestolara yol açtı. Kanarya Adaları ve Mayorka Adası'nda düzenlenen gösteriler, Barselona'da da geniş bir yankı buldu. Yunanistan'da da aşırı turizm sorununun yaşanabileceği vurgulanıyor.

Yunanistanin Dogusunda Bir Cennet Rodos Adasinda Gezilecek 10 Yer

Yunan adalarına Türk akını

Bu yaz, Yunan adalarına Türk turistlerin ilgisi büyük bir artış gösterdi. Ramazan Bayramı haftasında Yunan adalarına giden Türk turist sayısı 20 bini geçti ve bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre üç kat arttı. Türkiye’den 31 Ağustos'a kadar Yunan adalarına toplamda 372 bin 495 turistin geldiği belirtiliyor.

'Altın Vize' değişiyor

Yunanistan ayrıca 'Altın Vize' uygulamasında da değişiklikler yaptı. 1 Eylül'den itibaren, 250 bin Euro'luk gayrimenkul yatırımı karşılığında verilen 5 yıllık oturma izni için minimum değerler artırıldı. Bazı bölgelerde bu tutar 800 bin Euro'ya, bazı bölgelerde ise 400 bin Euro'ya çıkarıldı. Yeni uygulama, Atina, Selanik, Rodos, Santorini, Mykonos ve Girit gibi turistik adalarda geçerli olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ