Bir zamanlar Apollon Krallığı’nın başkenti olduğu bilinen ve Biznsa’tan Oasmanlı’ya kadar her döneme iz bırakmış sakin bir adacık olan Gölyazı Köyü, Bursa’nın incisi. Çevresini yürümenin sadece 15 dakika aldığı bu küçük ve sakin köyde, Ulubat Gölü’nü seyrederek keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Bursa’nın görülmeye değer köşelerinden biri olan Gölyazı Köyü’ne gittiğinizde sokaklarda ağ öğren teyzeler ve amcalara rastalayabilir, Rumlardan kalan taş kiliseyi ziyaret edebilir, sokak direklerine yuva ören leylekleri seyredebilirsiniz.

Tarihi

Gölyazı Köyü, Apollonia Ad Rhyndacum adlı antik Yunan kentinin üzerine kurulmuş bir yerleşimdir. O döneme dair pek bir kalıntı kalmamış olsa da, antik dönemde de adanın bir köprü ile karaya bağlandığı düşünülür. Osmanlı yönetiminde ise Hristiyan ve Müslüman Osmanlı yurttaşlarının bir arada yaşadığı ancak Hristiyan nüfusun ağırlıkta olduğu bir kent olarak varlığını sürdürmüş, Cumhuriyet döneminde Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Yunanistan'a göç eden Rum halktan boşalan evlere, Selânik'ten göç eden aileler yerleştirilmiştir ve  "Apolyont” adı, Cumhuriyet sonrası “Gölyazı” olarak değiştirilmiştir. Gölyazı, leyleklerle insanların iç içe yaşadığı bir yerleşim yeridir ve 2004 yılından bu yana çeşitli kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteklediği "Leylek Dostu Köyler Projesi” kapsamındaki leylek dostu köylerden birisidir.

Nasıl ünlü oldu?

Gölyazı küçük bir ada olmasından dolayı geçmişte pek göz önünde olmasa da daha sonra çekilen televizyon dizileri ve filmlerle ilgi görmeye başlamıştır. Bunların en başında Güneşi Beklerken dizisinin büyük etkisi olduğu yadsınamazken, ünlü sinemacı Derviş Zaim’in “Balık” filmi de burada çekilmiş ve büyük ilgi uyandırmıştır.

Nasıl gidilir?

Gölyazı, Bursa il merkezinin batısında, Nilüfer ilçesine bağlı bir köy. Bursa-İzmir Karayolu üzerinde, Ulubat Gölü kıyısında bir yarımadada bulunuyor. Bursa’nın merkezine 40 km, yani 1 saatte ulaşılabilirken, İstanbul’dan 193 km, yani 2 saat 50 dakikada bu beldeye ulaşılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi