Ünlü bestekâr, şair ve yazar Fırat Kızıltuğ, 89 yaşında hayata veda etti. Sanat dünyasında büyük yankı uyandıran bu kayıp, sevenlerini ve sanat camiasını derinden etkiledi. Peki, Ünlü Bestekar Fırat Kızıltuğ kimdir, neden öldü? Tüm ayrıntılar haberimizin devamında...
Bayburt’ta 1 Nisan 1935’te dünyaya gelen Kızıltuğ, ilkokul eğitimini Bayburt ve Erzincan'da, ortaokul eğitimini ise Tokat'ta tamamladı. Sanatçı, 1956 yılında öğretmen okulundan mezun olarak öğretmenlik mesleğine adım attı.
Sanat Hayatına Yolculuk
Fırat Kızıltuğ, Van, İstanbul ve Diyarbakır'daki çeşitli okullarda öğretmenlik yaptıktan sonra, 1963 yılında müzik kariyerine adım attı. İstanbul Belediye Konservatuvarı ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda viyolonsel sanatçısı olarak çalıştı. Bir dönem Almanya’da müzik eğitimi alan Kızıltuğ, Türk edebiyat ve müzik dünyasında önemli izler bıraktı.
Eserleri ve Ödülleriyle Anıldı
Necip Fazıl Kısakürek, Talat Sait Halman ve Ahmet Yesevi gibi ünlü şairlerin şiirlerini besteleyen Kızıltuğ, aynı zamanda Musiki Mecmuası, Türk Edebiyatı ve Yeni Orkun dergilerinde müzik üzerine makaleler kaleme aldı. “Çoruh Çağlar Nenni Söyler” adlı eseriyle Necip Fazıl Kısakürek Senaryo Yarışması’nda jüri özel ödülünü kazandı. Bu yıl, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından “Türk Dünyasına Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.
Kızıltuğ’un eserleri arasında “Bandodan Klasik Müziğe”, “Açıklamalı Şarkılarımız”, “Müzik Sohbetleri”, “Çal Söyle Şarkımı” ve “Dilbeste” gibi kitaplar bulunuyor. Yazar Menekşe Özkaya, sanatçının hayatını ve eserlerini anlattığı “İki Fırat İki Kızıltuğ” kitabını kaleme aldı.
Fırat Kızıltuğ, müzik ve edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerle, ardında unutulmaz bir miras bırakarak hayata gözlerini yumdu.