Sağlık

Uzm. Dr. Mete: "Direkt güneş altında spor yapılmamalı"

Abone Ol

Kardiyoloji uzmanı Dr. Özgür Mete, yaz aylarında artan sıcaklıkların damar genişlemesine, sıvı ve tuz kaybına, hızlanan kalp atışlarına, yüksek kan pıhtılaşma eğilimine yol açabileceğini belirtti. Bu durumun kalp krizi riskini özellikle risk grubundaki bireylerde artırdığını vurguladı.

Dr. Mete, aşırı sıcakların özellikle kalp hastaları ve ileri yaş grubunu daha fazla etkilediğini ifade etti. Ayrıca, sıcak hava şartlarının tansiyon dengesizliklerinden kan akışındaki sorunlara kadar çeşitli sağlık problemlerini tetikleyebileceğini belirtti.

Vücudun sıcakla başa çıkma yöntemlerinden birinin terleme olduğunu vurgulayan Dr. Mete, terlemenin vücut sıcaklığını düşürdüğünü ve bu süreçte sıvı kaybının önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetersizliği gibi durumları olan hastaların bol sıvı tüketmeleri gerektiğini vurguladı.

Kalp damar hastalığı olan bireylerin yaz aylarında serin yerlerde kalmalarını, olası sağlık sorunlarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneren Dr. Mete, güneşin en dik olduğu saatlerde doğrudan güneş altında bulunmaktan kaçınılması gerektiğini ve ağır sporlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Uzm. Dr. Mete, güneşin en dik olduğu saatlerde doğrudan güneş altında kalmamaları ve serin, gölgeli yerlerde bulunmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca ağır sporlardan kaçınılması, sabah erken veya akşam serinliğinde kısa süreli yüzme önerisinde bulundu. Beslenme konusunda ise az yağlı ve sık aralıklarla sebze ağırlıklı beslenmenin önemini belirtti ve günlük 2.5 litre sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ekledi. Deniz veya havuza aç karnına girilmesi gerektiğini, yemek sonrası hemen suya girilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.