Sağlık

Uzmanı Kurban bayramı'nda anneleri uyardı!

Abone Ol

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi nedeniyle hamile kadınların Toksoplazma riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, çiğ veya az pişmiş etlerin Toksoplazma, Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyonlara yol açabileceğini vurguladı. Sakin, hamilelerin çiğ ete temas etmemesi ve etleri iyi pişmiş olarak tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, uzun süre yüksek ısılarda pişirilen etlerin protein kaybına uğradığını belirterek, etlerin haşlama yöntemiyle pişirilmesini önerdi.

Doç. Dr. Sakin, gebelik süresince sakatat tüketiminin enfeksiyon riski taşıdığını ve aşırı yağlı, tuzlu et tüketiminin tansiyon ve kolesterol yüksekliği ile kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti. Günlük et tüketiminin 100-120 gram civarında olması gerektiğini ifade eden Sakin, etle birlikte bol yeşillikli salata yenilmesini ve yeşilliklerin sirkeli suda bekletilmesinin önemini vurguladı.

Sıcak havalarda etlerin bozulma riskine karşı buzdolabında +4 derecede saklanması gerektiğini belirten Sakin, dondurulmuş etlerin oda sıcaklığında değil buzdolabında çözülmesi gerektiğini söyledi. Bozulan etin tüketilmesi durumunda bulantı, kusma ve mide rahatsızlıklarının oluşabileceğini belirten Sakin, bu gibi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini ifade etti.

Gebelik sürecinde düzenli beslenmenin önemine değinen Doç. Dr. Sakin, yoğun şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek glisemik indeksli tatlıların hiperglisemi ve diyabet riskine yol açabileceğini ifade eden Sakin, bu durumun doğum sonrası bebekte metabolik problemlere neden olabileceğini söyledi.

Bayram tatilinde uzun süreli araba yolculuklarında iki saatte bir mola verilerek yürüyüş yapılması gerektiğini belirten Sakin, uzun süre hareketsiz kalmanın ödem, varis ve pıhtı riskini artırabileceğini ifade etti. Hava sıcaklıklarının arttığı saatlerde güneşte kalmamaya özen gösterilmesini vurgulayan Sakin, güneş koruyucu kremler kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Yeterli sıvı alımının tüm vücut sağlığı için önemini vurgulayan Doç. Dr. Sakin, hamilelikte günlük su tüketiminin 2-3 litre olması gerektiğini belirtti. Su ile birlikte ayran, çorba, taze sıkılmış meyve suları ve süt gibi likit gıdalarla toplamda 3 litre sıvı alımının tamamlanması gerektiğini ifade etti.