Güncel

Uzmanı uyardı: 'Dünya yeni salgınlara hazırlıklı olmalı'

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, küresel ısınmanın ekosistemleri değiştirerek mevcut floranın bozulmasına ve hastalık yapan mikropların etkilenmesine neden olduğunu belirterek, 'Bu sebeple dünya yeni salgınlara karşı hazırlıklı olmalıdır' dedi

Abone Ol

"Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, küresel ısınmanın ekosistemleri değiştirerek mevcut floranın bozulmasına ve hastalık yapıcı mikropların etkilenmesine neden olduğunu belirterek, 'Dünya yeni salgınlara hazır olmalı' dedi. Son yıllarda sıcak ayların rekor seviyelere ulaştığını vurgulayan Dinççağ, küresel ısınmanın insan yaşamını daha fazla etkilediğini ifade etti. Gökova Körfezi'nde yapılan deniz suyu sıcaklığı ölçümleri, deniz suyunun sürekli olarak ısındığını ortaya koydu. Bu durum deniz ekosistemini ve bitki örtüsünü olumsuz etkiliyor, biyoçeşitlilik istilacı türlerin baskısı altında kalıyor. İklim değişikliği, insan sağlığını direkt etkilediği gibi beslenmeyi dolaylı olarak da etkileyerek sağlık risklerini artırıyor. Erken doğum ve yaşlı ile bebek ölümleri gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Mikroorganizmalar üzerindeki etkisiyle değişen iklim, potansiyel yeni salgınların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. Dinççağ, 'Gelecekte salgınların olasılığı daha da artabilir' diye konuştu.

"Yeni pandemiler göz ardı edilmemeli"

Dr. Emin Dinççağ, şu açıklamaları yaptı: 'Küresel ısınma artık günlük hayatta da hissedilen bir durum haline geldi. Ocak 2024, tarihin en sıcak Ocak aylarından biri olarak kaydedildi. Bu durum, sıcaklıkların artışını gösteriyor. Küresel ısınma ekosistemleri değiştirerek mevcut floranın yanı sıra hastalık yapıcı mikropları da etkileyebilir. Bu nedenle gelecekte, pandemi gibi birçok salgın hastalıkla karşılaşma olasılığı göz ardı edilmemeli. Artan sıcaklıkla birlikte yaşlı ve çocuk ölümleri ile ishal gibi hastalıkların sıklığında artış bekleniyor. Bilim insanları, iklim değişikliğinin gelecekte insanlığın karşılaşabileceği birçok sorun arasında olduğunu belirtiyor. Uzun süreli sıcak hava dalgaları, yoğun yağışlar ve artan kuraklık gibi olaylar insan sağlığı üzerinde derin etkiler bırakabilir. Ayrıca artan yangınlar da bu etkiyi artırabilir. Sera gazlarının insan sağlığı üzerindeki doğrudan etkileri ve okyanuslardaki ekosistem üzerindeki olası etkileri de henüz tam olarak bilinmemektedir. Küresel ısınmanın yanı sıra artan manyetik kirlilik ve bunun insan bağışıklık sistemi üzerinde oluşturabileceği etkiler de gelecekte salgın olasılığını artırabilir. Kimyasallar, katkı maddeleri ve endüstriyel atıklar da su, hava ve toprak kirliliğine yol açarak insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.'"