Sağlık

Uzmanı uyardı: Yüksek sesli müzik dinlemek, gençlerin işitme sağlığını tehdit ediyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Uluslararası İşitme Engelliler Haftası'nda, işitme sağlığı ve işitme cihazları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Kenar, yüksek sesli müzik dinlemenin, gençlerin işitme sağlığını tehdit ettiğini belirtti

Abone Ol

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, 23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanan Uluslararası İşitme Engelliler Haftası kapsamında işitme sağlığına dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Kenar, işitme kayıplarının önlenmesi için erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Yeni Doğan İşitme Taraması Programı’nın 2000'li yıllardan itibaren uygulanmaya başlandığını belirten Op. Dr. Kenar, bu program sayesinde işitme engelli doğan bebeklerin erken teşhis edilerek tedavi edilebildiğini ifade etti. Yapılan istatistiklere göre, her bin doğumdan 2 ila 4’ünün işitme engelli olarak dünyaya geldiğini belirten Op. Dr. Kenar, ülkede yaklaşık 200 bin, dünyada ise 70 milyon işitme engelli birey bulunduğunu, erken teşhisle bu bireylerin işitme cihazları veya biyonik kulak ile topluma kazandırılabildiğini söyledi.

İşitme taramalarının önemi

Özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar için yapılan işitme taramalarının önemine dikkat çeken Op. Dr. Kenar, gençler arasında yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kayıplarına yol açtığını söyleyerek, gelişen teknolojiyle birlikte, erken yaşta işitme kayıplarının artış gösterdiğini, ayrıca, yaşlı bireylerde işitme kaybının Alzheimer ve Demans gibi hastalıkların riskini artırabildiğini ifade etti.

İşitme cihazı kullanan bireylerin toplumsal desteğe ihtiyaç duyduğunu belirten Op. Dr. Kenar, bu cihazların teknolojik gelişmelerle daha kullanışlı hale geldiğini ve işitme engellilerin yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi.