Sağlık

Uzmanından güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler!

Abone Ol

Göz sağlığı için UV ışınlarından korunmanın önemine dikkat çeken Optisyenlik Programı Öğretim Görevlisi Altunsoy, güneş gözlüklerinin dört mevsim kullanılmasının gerekli olduğunu belirtti. Altunsoy, gözlüğün yüz ölçülerine uygun olmasının, kaşları çerçeve içine alacak şekilde ve şakaklara doğru uzanan kalın saplı çerçevelerle tam koruma sağlamasının önemini vurguladı.

UV ışınlarının gözde ciddi hasarlara yol açabileceğini belirten Altunsoy, “UV ışınları, gözün çeşitli tabakalarından geçerek hücrelere zarar verir. Gözümüzü UV ışınlarından korumak, güneş gözlüğü kullanmak kadar önemlidir” dedi. Ayrıca, UV ışınlarının göz merceğinin şeffaflığını kaybederek katarakt gelişimine neden olduğunu ve göz çevresinde kırışıklık, sarkma ve lekelenmelere yol açarak foto yaşlanma riskini artırdığını belirtti. Görme sinirlerine verilen hasarın, makula dejenerasyonu olarak bilinen ve tedavisi zor olan 'sarı nokta' hastalığına yol açtığını ekledi.

Gözün sadece yaz aylarında değil, kış mevsiminde de korunması gerektiğini vurgulayan Altunsoy, karlı, buzlu ve parlak zeminlerde gözün en dış tabakası olan korneanın zarar görerek fotokeratit yani güneş yanığı oluştuğunu ve bu durumun ağrılı, geçici bir körlüğe neden olduğunu ifade etti.

Güneş gözlüğünün sadece bir aksesuar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Altunsoy, “UV ışınlarının verdiği zararlar zamanla gözde kalıcı tahribatlara yol açabilir. Güneş gözlüğü, koruyucu sağlık işlevi olan bir gereç olarak görülmelidir” dedi.

Güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Altunsoy, gözlüklerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınması gerektiğini belirtti. Güneş gözlüğünün UV-A ve UV-B ışınlarını absorbe eden UV-400 korumalı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gözlüğün kişinin yüz ölçülerine uygun olması ve tam koruma sağlaması gerektiğini ifade etti.

Polarize güneş gözlüklerinin yansıma ve parlamaya karşı koruyucu filtreli camlarla net görüntü sağladığını ve sürücüler, balıkçılar, su sporları, kayak, golf, bisiklet sürüşü gibi dış mekan sporcuları ile katarakt ameliyatı geçirmiş kişiler için önerildiğini belirtti. Ayna kaplamalı güneş gözlüklerinin ise kar tatili yapanlar ve kayak sporuyla ilgilenenler için ideal olduğunu söyledi.

Güneş gözlüğü seçiminde Avrupa Birliği Standartları koruma basamaklarına uygun güneş camı renginin seçilmesi gerektiğini belirten Altunsoy, 4. kategori güneş camının motorlu araç kullanıcıları için uygun olmadığını ve yasak olduğunu ifade etti. Gözlük çerçevesinin kanserojen madde içermemesi, yanıcı olmaması ve yüzümüze zarar verecek çıkıntılar barındırmaması gerektiğini vurguladı.

Kalitesiz güneş gözlüklerinin tehlikelerine dikkat çeken Altunsoy, “Kalitesiz güneş gözlükleri, UV ışınlarının direk göz içine girerek hücrelere zarar vermesine neden olur. Gözlüklerin UV-400 korumalı olduğundan emin olunmalı ve şüphe durumunda optisyenlik müesseselerinde bulunan UV test cihazı ile kontrol edilmelidir” dedi. Ayrıca, gözlüklerin CE Standardı işareti taşıması ve garanti belgeleriyle teslim alınması gerektiğini belirtti.