Sağlık

Uzmanından Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi ipuçları

Abone Ol

Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Rengin Özbey, kesim sonrası etin 24 saat bekletilmesi gerektiğini belirtti. Özbey, etin hemen tüketilmesinin sindirim sistemi bozukluklarına yol açabileceğini ifade ederek, pişirme yöntemleri konusunda da tavsiyelerde bulundu.

Özbey, etlerin sindiriminin zor olduğunu ve özellikle mide ve bağırsak rahatsızlığı olan bireylerde bu durumun daha belirgin hale geldiğini vurguladı. "Etler mutlaka kesildikten sonra 24 saat bekletilmeli, pişirme yöntemi olarak ise kızartma, kavurma ve mangal yerine haşlama veya fırında pişirme tercih edilmelidir. Etin kendi yağıyla pişirilmesi ve ekstra yağ eklenmemesi önemlidir. Ayrıca, etin görünen yağları ayrılmalıdır çünkü etler ortalama yüzde 21 oranında doymuş yağ içerir, bu da kalp hastalığı riskini artırır," dedi.

Sebze tüketiminin de et tüketimi kadar önemli olduğunu belirten Özbey, “Etler C ve E vitamini yönünden fakirdir. Bu nedenle etlerin yanında salata, sebze yemekleri veya taze sıkılmış meyve suları tüketmek, demir emilimini artırarak besleyiciliği yükseltir. Etler iyi pişirilmeli, çiğ veya az pişmiş et tüketilmemelidir. Zoonoz hastalıkları riskine karşı dikkatli olunmalıdır,” dedi.

Kurban Bayramı’nda sakatat tüketiminin de arttığına dikkat çeken Özbey, sakatatların yüksek miktarda kolesterol ve doymuş yağ içerdiğini ve bu nedenle sakatat tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Özbey, "Bayramda her ikram edilen tatlıyı tüketmemek, porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyve tatlılarını tercih etmeliyiz. Ayrıca, günlük 2-2.5 litre su tüketimine özen göstermeli ve akşam saatlerinde yarım saatlik hafif ve orta tempoda fiziksel aktivite yapmalıyız," ifadelerini kullandı.