Sağlık

Uzmanından sarı nokta hastalığı bilgilendirmesi

Abone Ol

Göz Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, sarı nokta hastalığının (makula dejenerasyonu) tedavi ve korunma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Özkırış, dünya genelinde yaklaşık 30 milyon insanda görülen bu hastalığın, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabileceğini belirtti. Son yıllarda geliştirilen ilaç ve iğne tedavileri ile hastalığın ilerlemesinin durdurulabildiğini ve yüz güldürücü sonuçlar alındığını vurguladı.

Yapılan araştırmalara göre, ıspanak, karalahana ve brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerle beslenen kişilerde sarı nokta hastalığı daha az görülüyor. Prof. Dr. Özkırış, hastalığın gelişimindeki en önemli risk faktörlerinin ileri yaş ve genetik yatkınlık olduğunu, ayrıca ultraviyole ışığa maruz kalma ve sigara kullanımının da risk oluşturduğunu ifade etti.

Beslenme şeklinin sarı nokta hastalığı riskini azaltmada önemli olduğunu belirten Özkırış, yeterli çinko içeren besinlerin tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Et, balık, kabuklu deniz ürünleri, fasulye, nohut ve yulaf gibi çinko açısından zengin gıdaların yanı sıra, somon, sardalye ve ton balığı gibi Omega 3 yağ asitleri içeren balıkların da hastalık riskini düşürdüğünü söyledi.

Tedavi sürecinde göz içi enjeksiyonların görme kaybını önlediğini belirten Prof. Dr. Özkırış, bu ilaçların sarı nokta bölgesindeki yeni damar gelişimini durdurduğunu ve hastanın şikayetlerini büyük ölçüde azalttığını ifade etti. Ayrıca, göz içi kortizon içeren implantların da tedaviye eklenebileceğini belirtti.

Kuru tip makula dejenerasyonunun ise yaşlanmaya bağlı olarak gelişen, yavaş ilerleyen ve daha az görme kaybı riski taşıyan bir hastalık olduğunu belirten Özkırış, bu tip için kesin bir tedavi bulunmadığını, ancak vitamin takviyeleri ile ilerlemenin azaltılabileceğini söyledi. Kuru tipin, yaş tip makula dejenerasyonuna dönüşme riski taşıdığından, hastaların düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Makula dejenerasyonundan korunmak için, erken yaşlardan itibaren yüzde 100 ultraviyole filtreli güneş gözlüklerinin kullanılması gerektiğini öneren Prof. Dr. Özkırış, sağlıklı beslenme ve düzenli göz kontrollerinin önemine dikkat çekti.