Ekonomi

Uzmanlardan ilaçta sabit euroya ‘kıtlık’ uyarısı geldi

İlaç temininde firmalara 1 euroyu 21.5 TL olarak dayatan Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulaması sonucu ilaç firmaları Türkiye'yi terk etmeye başladı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, kıtlık uyarısı yaparak “İlaç bulunamayabilir” dedi

Abone Ol

Türkiye ilaç kriziyle sınanmaya devam ediyor. Uzmanlara göre son 2 yıldır Türkiye’den çekilen firma sayısı 900’ü aştı. Hal böyle olunca eczanelerde de ilaç bulmak hayal oldu. 2004 yılından bu yana ilaç temininde kullanılan Euro kuru uygulamasının, artan enflasyon sebebiyle firmaları zarara sürüklediğini belirten uzmanlar, böyle giderse Türkiye’nin ilaca hasret bir ülke olacağını belirtti. Mevcut euro kuru 36,28 TL iken ilaç temini için kullanılan 21,5 TL olan euro kuru, özellikle yabancı firmaları zarara uğratıyor. Hal böyle olunca da firmalar Türkiye’ye ilaç gönderiminden vazgeçmeye başladı. Yerli üretim ilaçların eczane raflarında yoğunlukla yerini aldığını belirten uzmanlar, patenti yabancı firmalara ait olan önemli ilaçların temin edilemediğini söyledi.

Pazar daraldı 

Türkiye ilaç pazarındaki bu daralmanın, eczacılar ve sağlık sektörü uzmanları tarafından endişeyle izlendiğini belirten uzmanlar, 938 ilacın ruhsatının iptal edilmesinin ve yabancı firmaların geri çekilmesinin, Türkiye’nin ilaç tedarik zincirinde büyük boşluklar yaratacağını söyledi. Yabancı ilaç üreticileri, döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle zarar ettiklerini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtirken bu krizin yalnızca yenilikçi ilaçlara erişimi kısıtlamakla kalmayıp yerli ilaç sanayisine de olumsuz etkiler yaratacağı öngörülüyor. İlaç firmalarının Türkiye pazarından çekilmesi ve ilaç sıkıntısı, halk sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Sağlık Bakanlığı ve ilaç sanayi temsilcilerinin, döviz kuruna dayalı fiyatlandırma politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan eczacılar ise ilaç teminindeki bu sıkıntının, tedavi süreçlerini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor.

“Kur'dan vazgeçilmeli”

Yabancı ilaç firmalarının Euro kurundaki makasın açılması nedeniyle Türkiye’den çekildiğini belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Eczanelerde rutin dediğimiz, antibiyotik, ağrı kesici gibi ilaçlar var ancak önemli ilaçları bulamıyoruz. Örneğin, kalp rahatsızlığı olanlar, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, kanser ilaçları, hormon ilaçları gibi sağlık açısından riskli rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan ilaçları bulmak zor. İlaç satışlarında kullanılan ve 2004 yılında başlatılan Euro kuru uygulaması, özellikle yabancı ilaç firmalarını zarara uğratıyor. Bu uygulama başladığı yıllarda uygundu, bir sorun teşkil etmiyordu ancak 2020 yılından bu yana enflasyonda makasın bu kadar çok genişlemesi ile yabancı firmalar zarar etmeye başladı. Hal böyle olunca da firmalarını Türkiye’den çektiler. Bu sorunun düzelebilmesi için dövize bağlı fiyatlandırmadan vazgeçilmesi gerekiyor” dedi.