Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelerin dikkatsiz kullanımı sonucunda kalp krizleri ve epilepsi gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Doğru beslenme ve uzman görüşünün önemine dikkat çekti.
Sağlık problemlerini tetikliyor
Prof. Dr. Usta, özellikle mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelerin bilinçsizce kullanıldığını vurgulayarak, bu durumun çeşitli sağlık problemlerini tetikleyebileceğini belirtti. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Usta, ehli olmayan kişilerin vitamin ve takviye kullanımı konusunda önerilerde bulunduğunu, televizyon ve sosyal medya aracılığıyla bu tavsiyelerin yaygınlaştığını söyledi.
Yanlış magnezyum kullanımına dikkat
Türkiye ve dünyada vitamin ve takviye kullanımının arttığını dile getiren Usta, bu durumun kökeninin kısmen ABD'deki "fonksiyonel tıp" uygulamalarına dayandığını belirtti. Kovid-19 salgını sonrası insanların, magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi takviyeleri alması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Yanlış magnezyum tedavilerinin ani kalp krizlerini, beyindeki elektriksel değişiklikleri ve epilepsi gibi durumları tetikleyebileceği konusunda uyardı.
Her bireyin sağlık durumuna göre farklı tedavi yöntemlerinin gerektiğini hatırlatan Usta, her astım hastasının aynı ilacı kullanamayacağını, bu nedenle en az 20-30 farklı astım ilacı bulunduğunu vurguladı.
Yüksek dozda C vitamini zarar verebilir
Mevsim geçişlerinde gereksiz yere vitamin ve takviyelere yönelim olduğunu belirten Usta, insanların sağlıklı beslenme, kaliteli uyku ve mevsimsel gıdaları tüketme konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. Tedavi ve takviyelerin kişiye özel olması gerektiğini belirten Usta, bunun uzman doktorlar tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Portakal yerine takviye almayı tercih edenlere dikkat çeken Usta, yüksek dozda C vitamininin böbreklere ciddi zarar verebileceğini açıkladı.
Tetkikler yapıldıktan sonra doktor önerisiyle kişiye özel vitamin ve takviyelerin kullanılmasının önemine dikkat çeken Usta, sporcuların da gereksiz yere amino asit kullandığını, amino asitlerde bulunan glutamatın beyinde ciddi hasarlara yol açabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Usta, takviye ürünlerin üretiminin dikkatlice denetlenmesi ve otoriteler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Son yıllarda aralıklı oruç ve ekmekten uzak durma gibi önerilerin arttığını belirten Usta, "Diyabet ve glüten sorunu olmayan biri ekmeği gereksiz yere kesmemeli. Diyabetliyseniz, kalp yetmezliğiniz varsa, yaşlıysanız ya da hamileyseniz aralıklı oruç uygulamamalısınız. Bu durumlar kalp krizi, epilepsi geçirmenize ya da hipertansiyondan dolayı başınıza bir şey gelmesine yol açabilir" dedi.