Projede, doğada sayıları azalan rumex, uludüğme, hevajo, akbaşlı çalba, ipek sığırkuyruğu, öküz çıngırağı, kulindor ve adrasan düğmesi gibi bitkilerin tohumları toplanıyor. Yalova Üniversitesi ile DKMP Yalova Şube Müdürlüğü arasında 2020 yılında imzalanan protokol çerçevesinde, bu tohumlar Yalova Meslek Yüksekokulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Programı Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı ile seralarında fideye dönüştürülüyor.

A A 20240623 34948365 34948354 Y A L O V A D A E N D E M I K B I T K I L E R K O R U N U P C O G A L T I L A R A K G E L E C E G E T A S I N I Y O R

DOĞAL YAŞAM ALANLARINA TAŞINIYOR

Fideler, “Yalova’nın Endemik Bitkileri Koleksiyon Bahçesi”nde çoğaltılarak doğal yaşam alanlarına taşınıyor. DKMP Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan, endemik bitkilerin korunması ve çoğaltılması amacıyla dört yıldır üniversiteyle ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, başlangıçta yedi bitkiyle üretime başladıklarını ifade etti.

Yalova’da endemik bitki türü sayısının 29’a ulaştığını dile getiren Alğan, son olarak sulak alanlarda lokal endemik hale gelen ‘rumex’ bitkisinin tespit edildiğini ve bu bitkinin yalnızca Yalova ve İznik Gölü’nde bulunduğunu açıkladı. Alğan, rumex üretimine başladıklarında projenin tamamlanacağını ve bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

A A 20240623 34948365 34948355 Y A L O V A D A E N D E M I K B I T K I L E R K O R U N U P C O G A L T I L A R A K G E L E C E G E T A S I N I Y O R

ŞU ANA KADAR 21 BİTKİ ÇOĞALTILDI

Yalova Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Yücel, endemik bitki bahçesinde şu ana kadar 21 bitkinin çoğaltıldığını belirterek, kısa sürede diğer sekiz bitkiyi de yetiştirip bahçeyi tamamlamayı hedeflediklerini vurguladı. Yücel, endemik bitkilerin korunmasının önemine değinerek, bahçedeki “rhaponticoides wagenitziana” türünün kritik düzeyde tehlike altında olduğunu ve bu bitkiyi koruma altına almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Projede görev alan biyolog Esra Keskin Uzel, projeyle Türkiye’ye özgü bitkilerin korunmasının amaçlandığını ve 13 bin 404 taksonun tespit edildiğini, bunların yüzde 24,4’ünün endemik olduğunu belirtti. Uzel, Yalova’da tespit edilen 29 endemik bitkinin çoğaltılmasında yer almaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Uzel, ayrıca Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre iki bitki türünün kritik düzeyde tehlike altında olduğunu, bunların İznik Gölü ve Hersek Lagünü civarında bulunan rumex bitkisi ile Kaz Dağları’nda tespit edilen rhaponticoides wagenitziana türü olduğunu belirtti. Uzel, diğer endemik bitkilerin de korunmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA