THE Etki Sıralaması, dünya genelindeki üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini gerçekleştirme başarısını değerlendiriyor. Her yıl yayımlanan bu rapor, üniversitelerin toplumsal, çevresel ve sosyal gelişim üzerindeki etkilerini ölçüyor. 125 ülkeden 2.152 üniversitenin dahil olduğu 2024 listesinde, Türkiye’den 61 devlet, 30 vakıf ve 1 özel üniversite yer aldı. Yaşar Üniversitesi, bu listeye 8 farklı başlıkta girerek başarısını pekiştirdi.

Yaşar Üniversitesi, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı”, “Sorumlu Tüketim ve Üretim” ve “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” alanlarında dünya genelinde 401-600 arasında yer aldı. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Erişilebilir ve Temiz Enerji” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” alanlarında 601-800 arasında, “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” alanında ise 801-1000 arasında sıralandı. “Hedefler İçin Ortaklıklar” başlığında ise dünya genelinde 1001-1500 arasında yer buldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UNSURLARI

Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Birleşmiş Milletler’in 17 ana başlıktaki Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için üniversitelerin büyük sorumluluk taşıdığını belirterek, bu konuların çözümüne katkıda bulunmak için çalıştıklarını ifade etti. Yiğitbaşı, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzaladıklarını hatırlatarak, “Sürdürülebilirlik üç temel unsurdan oluşuyor: Çevresel Yönetim, Ekonomik Büyüme ve Sosyal Gelişim. Üniversite olarak yeşil enerji, enerji verimliliği ve geri dönüşüme odaklanıyoruz. TS-EN-ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi alan ilk yükseköğretim kurumu olarak bu alanda öncüyüz. Ekonomik büyüme açısından inovasyon ve AR-GE’ye önem veriyoruz. KOSGEB destekli Kuzey İzmir TEKMER’in kurucuları arasında yer alıyoruz. Sosyal gelişim kapsamında ise istihdam yaratma, beceri geliştirme ve eğitime odaklanıyoruz. Geleceği iyileştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise THE Etki Sıralaması’nda yer almak için üniversitelerin en az dört hedefle ilgili belgelerini sunmaları gerektiğini belirtti. “Yaşar Üniversitesi olarak bu sıralamaya ilk kez 2022’de başvurduk. O yıl dünya çapında 1.410 üniversite listeye dahil oldu ve biz de ‘Cinsiyet Eşitliği’, ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ ve ‘Hedefler İçin Ortaklıklar’ başlıklarında yer aldık. 2023’te 1.591 üniversitenin yer aldığı listeye ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’, ‘Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar’, ‘İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme’ ve ‘Hedefler İçin Ortaklıklar’ alanlarında girdik. Bu yıl ise ‘Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı’, ‘Sorumlu Tüketim ve Üretim’ ve ‘Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar’ başlıklarında en güçlü olduğumuz alanlar oldu. Amacımız, dünya sıralamalarında ilk binde yer almak ve üniversitemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerindeki faaliyetlerini artırmak” ifadelerini kullandı.

Muhabir: İPEK KIRCA