Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında kendine yeten ve teknolojik altyapısını geliştiren bir ülke olma hedefini vurguladı. Varank, TBMM’de yasama süreçlerinde sanayiciler ve enerji yatırımcıları için izin sürelerinin kısaltılmasına yönelik çalışmalarda bulunacaklarını belirterek, sektöre yönelik kararlılıklarını ifade etti. Bu açıklamayı, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından düzenlenen 13. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin (TÜREK 2024) açılışında yaptı. Kongre bu yıl “Geleceğin Enerjisi Türkiye’nin Geleceği” ana temasıyla toplandı ve kamu ile özel sektör temsilcilerini bir araya getirerek önemli bir platform sundu.

Varank, konuşmasında yenilenebilir enerjinin ülke ekonomisi ve çevresel sürdürülebilirlik açısından önemine değindi. "Meclis’teki yasal izinlerle ilgili sürelerin kısaltılmasına yönelik taleplerinizin farkındayız. Bu konuda gerekli adımları atacağız," diyen Varank, sanayici ve yatırımcıların süreçlerini hızlandırmak ve sektördeki yatırımları teşvik etmek amacıyla çeşitli düzenlemelere gidileceğini açıkladı.

Depolamalı enerji yatırımlarına da değinen Varank, bu yatırımların önemine vurgu yaparak, "Depolamalı enerji yatırımlarını teşvik etmek adına sektörün önünü açmak için gerekli adımları atmamız gerekiyor. Depolama ihtiyacı olmayan bölgelerde, yatırımların Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye (TEİAŞ) lisans bedeli karşılığında devri gibi alternatif çözümler üzerine çalışıyoruz," dedi.

Rüzgar Enerjisine 1200 MW’lık Yeni YEKA Projeleri Geliyor

Varank ayrıca rüzgar enerjisine yönelik 1200 megavatlık yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarına dair açıklamada bulundu. Sektörün bu yarışmaların devamını beklediğini belirten Varank, “Yenilenebilir enerji alanında ilan edeceğimiz yeni YEKA projeleriyle hem Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayacağız hem de yerli sanayiye destek sağlayarak üretimde yerli katkı payını artıracağız,” dedi.

Enerji Sektörü Dönüşümünde Arz Güvenliği ve Bağımsızlık Hedefi

Etkinlikte konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan ise, iklim değişikliğiyle mücadelenin önemine dikkat çekerek enerji sektörünün bu dönüşümdeki kritik rolüne vurgu yaptı. Demircan, “Dünyanın iklim değişikliği sorununu çözmesi için 2035 yılına kadar yaklaşık 150 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Yılda 5 trilyon dolarlık bir yatırım hedefinin çok uzağında olduğumuzu görüyoruz,” dedi.

Demircan, Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine bağlı kalarak enerji stratejisinde arz güvenliği ve enerji bağımsızlığı gibi temel amaçları olduğunu ifade etti. Demircan, “Enerji sektöründeki emisyon azaltımı hedeflerimiz doğrultusunda yenilenebilir ve yerli kaynakların azami kullanımını sağlayarak bu dönüşümü gerçekleştireceğiz,” açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Yenilenebilir Enerjide 20 Yılda Kat Ettiği Mesafe

Son 20 yılda Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesini önemli ölçüde artırdığını belirten Demircan, bu süre zarfında yenilenebilir enerji kapasitesinin %59 oranında arttığını, rüzgar enerjisi (RES) kapasitesinin 12 bin 500 megavata, güneş enerjisi (GES) kapasitesinin ise 18 bin 700 megavata ulaştığını açıkladı. Türkiye'nin bu sektörde 1650 teravatsaatlik enerji üreterek yaklaşık 330 milyar metreküp doğal gaz eşdeğeri bir enerji ürettiğini ifade etti.

Demircan ayrıca, son 20 yılda yenilenebilir enerji sektörünün ekonomiye yaklaşık 135 milyar dolar katkı sağladığını belirterek bu sektörde yazılan başarı hikayesinin önemine dikkat çekti.

Rüzgar Ekipmanları Üretiminde Türkiye'nin Katkısı

Türkiye’nin rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde önemli bir oyuncu haline geldiğini belirten Demircan, “Son 10 yıl içinde Türkiye’de 150 ana ekipman üreticisi, 350 alt tedarikçi ve yaklaşık 50 bin kişilik bir istihdam kapasitesi oluşturduk. Bu sektöre şu ana kadar sağladığımız desteğin toplam tutarı 1,8 milyar dolar ve 380 firma bu destekten faydalandı,” dedi.

Gaziantep’in Yeşil Dönüşüm Modeli

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, kongrede yaptığı konuşmada, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yeşil şehirleri arasında yer alan Gaziantep'in yeşil dönüşüm çalışmalarına değindi. Şahin, Gaziantep’in özel sektör ile yerel yönetimin iş birliğinde geliştirdiği finansal modelin Türkiye ve dünyaya örnek olabileceğini ifade ederek, “Gaziantep modelini bir Türkiye modeline dönüştürebiliriz. Bu konuda kararlıyız ve hazırız,” dedi.

Kongre, açılış konuşmalarının ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: AA