Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, lifin sağlıklı bir yaşam için kritik önem taşıdığına dikkat çekerek, yeterli lif tüketiminin, kötü kolesterolü düşürdüğünü, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser risklerini azalttığını söyledi. Gündüz, lif ve fermente gıdaların, bağırsak mikrobiyomuna katkı sağladığını, bu sayede daha iyi bir sağlık ve ruh haline katkıda bulunduğunu vurguladı.
Birçok işlevi mevcut
Diyetisyen Gündüz, bağırsak mikrobiyomunun, kolon bölgesinde yaşayan bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalardan oluştuğunu belirtti. Bu mikrobiyomun vücudun birçok işlevinde önemli rol oynadığını ifade eden Gündüz, bağırsak mikrobiyomunun, bağışıklık sisteminin doğru çalışmasına destek olduğunu, kronik iltihaplanmayı azalttığını ve bağırsak hücrelerini sağlıklı tuttuğunu aktardı. Ayrıca, bağırsak-beyin ekseni ile beynin ruh hali ve sağlığı üzerinde etkili olduğunu da sözlerine ekledi.
Lifin kritik rolü
İşlenmiş gıdaların minimuma indirildiği ve sağlıklı besinlerle zenginleştirilmiş bir diyetin, bağırsak sağlığı için kilit önemde olduğunu belirten Diyetisyen Gündüz, lifin sindirim sistemindeki kritik rolüne dikkat çekti. Gündüz, lifin, dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan hızla geçmesini sağladığını, mikrobiyom ve genel sağlık için birçok faydasının olduğunu söyledi. Gündüz, yüksek lifli bir diyetin, vücut ağırlığını kontrol altında tutmaya ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu kaydetti.
Lif miktarı önemli
Diyetisyen Gündüz, iki tür lif bulunduğunu, çözünmeyen lifin tok tutarak düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ettiğini ve çözünür lifin ise kolesterol ile kan şekerini düşürdüğünü ifade etti. Günlük kalori alımına uygun şekilde, her bin kalori için 14 gram lif tüketilmesi gerektiğini belirten Gündüz, farklı besinlerdeki lif oranları hakkında da bilgi verdi. Bir orta boy muzun 3 gram, bir kase yulafın 16.5 gram, bir tabak ıspanağın 2.5 gram lif içerdiğini aktardı.
Yavaşça adapte olmalı
Lif açısından zengin bir diyete geçişin yavaş yavaş yapılması gerektiğini söyleyen Gündüz, sindirim sisteminin, ani değişimlere karşı hassas olabildiğini, bu yüzden yeni alışkanlıklara adapte olurken bol su içmenin ve lif miktarını kademeli olarak artırmanın önemli olduğunu dile getirdi. Vücudun, lifli gıdalara uyum sağlamasıyla birlikte sağlıklı bir sindirim sürecinin başlayacağını belirten Gündüz, sağlıklı bir yaşam için bilinçli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.