Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 7 bin TL ve üzerindeki alışverişlerde ödeme yönteminin yalnızca banka veya kredi kartlarıyla yapılmasını zorunlu hale getiren düzenlemesinin ardından, bir yeniliğe daha imza atarak e-arşiv faturası uygulamasını başlatıyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, 3 bin lira ve üzeri faturaların e-arşiv olarak düzenlenmesi zorunlu olacak.

Yeni düzenleme, e-Fatura ve e-arşiv faturası sistemine dahil olmayan mükelleflerin, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 3 bin liranın üzerinde olan faturaları dijital ortamda düzenlemelerini gerektirecek. Bu uygulama, 1 Ocak 2026’dan itibaren ise tüm faturaların, tutarına bakılmaksızın e-arşiv formatında kesilmesini zorunlu kılacak.

Vergi Usul Kanunu'nda Değişiklik Yapıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan yeni tebliğ, vergi mükelleflerinin elektronik ortamda düzenlenebilecek gider pusulalarını ve müstahsil makbuzlarını kolayca düzenlemelerine olanak tanıyacak düzenlemeler de içeriyor. Artık, bu belgeler için ıslak imza yerine tarafların bilgileri elektronik ortamda doğrulanabilecek. Bu değişiklik, işlemlerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleri, ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları için banka ve sigorta muameleleri vergisi işlemlerine ilişkin e-dekont düzenleyebilme imkânı getirildi.

Yeni Düzenlemeler Elektronik Belge Kullanımını Yaygınlaştıracak

1 Ocak 2025’te başlayacak olan uygulama, yalnızca belirli tutarların değil, tüm faturaların dijital ortama taşınması yolunda önemli bir adım olacak. Bakanlık, bu değişiklikle birlikte, risk analizlerinin etkinliğini artırmayı ve muhasebe süreçlerini daha verimli hale getirmeyi hedefliyor.

E-İrsaliye Yükümlülüğü de Başlıyor

Bunun yanı sıra, İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dâhil olma yükümlülüğü olan mükelleflerden, yıllık brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olanların e-irsaliye uygulamasına dâhil olmaları da zorunlu hale gelecek.

Yeni düzenleme ile ayrıca, GİB tarafından izin verilen özel entegratörlere yönelik denetim süreçleri de netleştirildi. Usulsüzlük tespit edilen entegratörlere ceza kesilecek ve eksikliklerini gidermeleri için süre verilecek. Bu süreçte tekrarlanan eksiklikler, entegratörlerin lisanslarının iptaline yol açabilecek.

Kaynak: AA