Yaz aylarında akut gastroenteritin çocuklarda daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Şimşek, bu hastalığın ishal, karın ağrısı, ateş ve diğer ciddi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Akut gastroenteritin, çocuklarda sıvı ve elektrolit kaybına yol açarak ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyleyen Dr. Şimşek, rotavirüs ishalinin özellikle ağır seyrettiğini vurguladı.

İshalin farklı nedenlerle oluşabileceğini ve genellikle günde 3’ten fazla sulu dışkılama ile kendini gösterdiğini ifade eden Dr. Şimşek, ishalin sıvı ve elektrolit kaybına yol açtığını belirtti. “5 yaş altı çocuklarda ishal, önemli bir sağlık sorunu oluşturur. İshalin nedenleri arasında viral, bakteriyel ve paraziter etkenler öne çıkmaktadır. En sık görülen etkenler arasında norovirus, rotavirus, adenovirüsler ve astrovirüsler yer alırken, bakteriyel ve paraziter etkenler de ishale neden olabilmektedir” dedi.

Dr. Şimşek, akut gastroenteritin ateş, karın ağrısı, kusma ve kanlı veya kansız ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtti. Hastalarda sıvı kaybının derecesine bağlı olarak susuzluk hissinden komaya kadar çeşitli klinik bulgular görülebileceğini söyledi. Tedavi yaklaşımının, klinik bulguların ağırlığı ve altta yatan nedene göre değiştiğini belirten Dr. Şimşek, temel yaklaşımın sıvı ve elektrolit kaybının yerine konması olduğunu ifade etti.

Tanının konulmasında anamnezinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şimşek, hastanın yaşının, ishalin şiddeti ve süresinin, altta yatan hastalıkların, son 2-3 gün içinde şüpheli gıda tüketiminin, aile bireylerinde benzer durumların, son 6 hafta içinde antibiyotik kullanımı ve endemik bölgelere seyahat öyküsünün değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi sürecinde, sıvı kaybı olan hastalarda ağızdan beslenmenin devam etmesi gerektiğini belirten Dr. Şimşek, anne sütü alan bebeklerin sık sık emzirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Daha büyük çocuklara ise su, yoğurt, patates haşlaması, pirinç lapası, muz, taze meyve suyu gibi besinlerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ağır sıvı kaybı ve aşırı kusma durumunda damardan sıvı desteği sağlanmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

Rotavirüs ishalinin ağır seyreden bir viral ishal türü olduğunu ifade eden Dr. Şimşek, rotavirüs aşısının hastalığın önlenmesi veya hafifletilmesinde etkili olduğunu söyledi. Aşının ilk dozunun 1.5 aylıkken başlanıp, en geç 15 haftalıkken tamamlanması gerektiğini belirtti.

Yaz aylarında ishal vakalarının arttığını belirten Dr. Şimşek, küçük bebeklerde sadece anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesinin ve el hijyenine dikkat edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, besinlerin uygun koşullarda hazırlanması, pişirilmesi ve temiz içme suyuna erişimin sağlanmasının da gerekliliğini ifade etti. İshal gelişen hastaların yakından izlenmesi ve 3 günü geçen ishallerde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Şura Nur Savranoğlu