ABD'nin gizemli misyonlarda kullanılan X-37B uzay aracını taşıyan Falcon Heavy roketi, yedinci kez yörüngeye fırlatıldı. Uzay aracı, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile uzay taşımacılığı şirketi SpaceX iş birliğiyle gerçekleştirilen bu görevle Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla gönderildi.

X-37B'nin görevi ve amacı hakkında detaylı bilgi verilmese de, insansız askeri uzay aracının Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden yedinci kez yörüngeye ulaştığı açıklandı. Uzay aracının seyahat edeceği mesafe ve görev süresi belirtilmezken, en erken dönüş tarihi olarak Haziran 2026 göz önünde bulunduruluyor.

Falcon Heavy roketi daha önce üç kez Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılması planlanmış ancak olumsuz hava koşulları ve açıklanmayan teknik sorunlar sebebiyle görev iptal edilmişti.

X-37B, ABD Hava Kuvvetleri tarafından yalnızca "bazı deneyler yapmak" için görevlendirildiği belirtilen ve tekrar kullanılabilen bir uzay aracı olarak biliniyor. Bu uzay aracı, dörtte biri büyüklüğünde olan ve 9 metre uzunluğundaki küçük uzay mekiklerine benzer bir yapıya sahip. Yaklaşık 5 ton ağırlığındaki X-37B, Boeing şirketi tarafından üretildi. Roketler gibi dikey olarak fırlatılan uzay aracı, uçaklara benzer şekilde yatay olarak iniş yapabiliyor ve 240 ila 800 kilometre arasında değişen irtifalara erişebiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD Uzay Kuvvetleri tarafından ulusal güvenlik programı çerçevesinde görevlendirilen X-37B, ilk kez 2010'da uzaya gönderilmişti. Uzay aracı, en son geçtiğimiz yıl dünyaya dönerek 2 buçuk yıl gibi uzun bir süre yörüngede kalarak rekor bir görev süresini tamamlamıştı.

Bu arada, Çin'in gizli görevlerde kullandığı Shenlong robotik uzay aracı da 14 Aralık'ta üçüncü kez yörüngeye gönderilmişti.

Kaynak: İHA