Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen), aile hekimlerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, aile hekimlerinin kamu hizmeti veren devlet görevlileri olduğunu hatırlatarak, “Fakat kendilerine hekim gibi değil aile müteahhidi gibi davranılıyor” dedi. Aile hekimliği sistemine 2010 yılında ülke genelinde kademeli olarak uygulamaya geçildiği hatırlatan Doğruyol, “Öncelikle vurgulamak gerekir ki, aile hekimlerimiz kamu hizmeti veren devlet görevlileridir. Kamu hizmeti verdiği halde, içinde hizmet verdiği kamu binalarına kira veren tek kiracı konumundaki devlet memurları da aile hekimleridir. Ayrıca verilen talimat gereği,  aile hekimlerimizin binayla ilgili, baca temizliği, boya badana yapımı, kanalizasyon temizliği, hidrofor bakım ve onarımı gibi, hekimlikle alakası olmayan bir sürü iş yükü de yine aile hekimlerimizin görev tanımlarına eklenmiştir” diye konuştu.

İzne çıkana maaş kesintisi

Aile hekimlerinin kötü çalışma koşullarından bahseden Doğruyol, “Aile hekimliğinin en büyük sıkıntılarından bir tanesi, hekimlerimize yüklenen hekimlik dışı yükler ve kötü çalışma koşullarıdır. Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri sunumunu yapması gereken hekimlerimize her geçen gün eklenen yeni görevler daha doğrusu iş yükü, aile hekimliği sisteminin geleceğini dolayısıyla vatandaşlarımızın da sağlığını geri plana atmaktadır. Aile hekimliğinde çalışan hekim ve hemşirelerimiz yasal hakkı olan yıllık izinlerini aldıklarında ücretleri kesilmektedir. Ancak, yerine bir başka hekim ve hemşire bakmak zorundadır ki, ücretleri kesilmesin. Yani hekim ve hemşire, arkadaşının yerine baktığında iki kişilik iş yapmak zorunda bırakılmaktadır” dedi.

“7 bin liraya çalışıyor”

Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli hemşirenin izne ayrılması durumunda oradaki başka bir hemşirenin izne çıkan hemşirenin de işini yüklenmek zorunda kaldığını açıklayan Doğruyol, “Arkadaşının yerine çalışan hemşireye kendi maaşına ek olarak sadece 7-8 bin lira ödeme yapılıyor. Oysa ki, meslektaşı izinliyken yerine bakan hekime arkadaşının aldığı ücretin yüzde 50’si, hemşireye ise yüzde 25’i ödenmek zorundadır ve bu ücret nüfusa göre de değişmektedir. Ancak bugüne dek hekim ve hemşireye ödenen ücret, hiçbir zaman yüzde 50’ye ulaşmamıştır” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı’nın, eksik olan bir hemşirenin yerine 8 bin TL’ye hemşire çalıştırdığını kaydeden Genel Başkan Ahmet Doğruyol, “Aile hekimliği sistemi Sağlık Bakanlığı’nın yanlış politikaları, illere göre değişen uygulama farklılıkları ve her geçen gün tek taraflı arttırılan iş yükü nedeniyle, aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını tükenme noktasına getirmiştir” şeklinde konuştu.

‘Hemşiresiz çalışıyorlar’

Aile hekimi ve hemşire maaşlarına acilen zam yapılması gerektiğini ifade eden Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol şunları söyledi: “Aile hekimliğinde ücretlerin düşük olmasından dolayı özellikle hemşireler kadrolarının olduğu kurumlara geri dönmekte ve pek çok hekim hemşiresiz çalışmak zorunda kalmakta. Hemşiresi olmayan hekimin iş yükünü bir başka hemşire çekiyor. Cumhurbaşkanımız bir 14 Mart Tıp Bayramı’nda ‘Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacak’ müjdesini vermişti ama olmadı. Aksine; 2022 yılında Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü aile hekimlerinin iş yükünü bir kat daha arttırmıştı. Ülkemizde, hekime yüklenen hekimlik dışı yükler ve kötü çalışma koşulları ile ne yazık ki hekimlik mesleğinin geleceğini ve dolayısıyla halkımızın sağlığı geri plana atmaktadır. Aile hekimliği ile ilgili çıkan her yeni yönetmelik, genelge, yönerge, görüş yazıları ve mevzuatlar sistemin problemlerini çözmek yerine mevcut problemlere bir yenisi daha eklemektedir.”

Kaynak: Doğukan Fikri Fidan